Wethouder Diks kan beginnen met wachtgeld terugbetalen: regeling is rond

Isabelle Diks (GroenLinks). Foto: ANP/Bart Maat

Wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) van de gemeente Groningen heeft een betalingsregeling getroffen voor het wachtgeld dat ze ontving toen ze nog in de Tweede Kamer zat.

Diks’ woordvoerder laat weten dat er afspraken gemaakt zijn over de terugbetaling. ,,Daaraan wordt uitvoering gegeven.’’

Diks vulde salaris als Kamerlid aan met wachtgeld

Isabelle Diks was tot 2017 wethouder in de gemeente Leeuwarden, totdat ze vrij onverwacht met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer terecht kwam. Als Kamerlid verdiende ze minder dan als wethouder. Het verschil, ongeveer 7000 euro per jaar, liet ze aanvullen door middel van een wachtgeldregeling.

Eind 2019 berichtte de Volkskrant over het wachtgeld van Diks. GroenLinks bleek niet op de hoogte dat ze dat kreeg. Na overleg met de partij beloofde Diks het ontvangen geld terug te betalen aan de gemeente Leeuwarden. Daar was begin mei nog niets van gekomen, meldde stadsblog Sikkom . Diks verklaarde dat het tijd kostte om alle benodigde regelingen in orde te maken, maar ging verder niet in op hoe dat kon.

Twitteraccount houdt terugbetaling nu dagelijks bij

In Groningen is verontwaardigd gereageerd, temeer omdat Diks als wethouder armoedebeleid in haar portefeuille heeft. Het Twitteraccount @Wachtgeldwatch (‘tweet elke dag hoeveel dagen Isabelle Diks al wethouder in Groningen is, maar het onterecht ontvangen wachtgeld nog niet heeft terugbetaald’) kreeg binnen enkele dagen 358 volgers.

Of Diks nu daadwerkelijk al een bedrag terugbetaald heeft, zegt haar woordvoerder niet.

Nieuws

Meest gelezen

menu