Wethouder Stadskanaal: Zo snel mogelijk oplossing voor het bankje op begraafplaats

Het beruchte bankje op de begraafplaats van Stadskanaal. FOTO RTVeen

Een houten bankje op de begraafplaats in Stadskanaal houdt de gemoederen al een paar dagen bezig. En daarom wil de gemeente zo snel mogelijk met de familie tot een passende oplossing komen, zegt verantwoordelijk wethouder Lian Veenstra.

Het bankje is er neergezet door de 87-jarige Lucas Meijer. Hij is slecht ter been en om zijn vrouw regelmatig wat langer te kunnen bezoeken heeft hij een bankje laten plaatsen. Op een doodgewone grasstrook langs het pad, zo lijkt het. Maar schijn bedriegt. ,,Het bankje staat op geruimde graven’’, zegt wethouder Lian Veenstra, en dus eigenlijk op een graf. „Behalve bloemen en zo is het niet de bedoeling dat mensen dingen op graven plaatsen.”

Wethouder zit met kwestie in de maag

Ze zit duidelijk met de kwestie, die dit weekeind op sociale media veel aandacht kreeg, in de maag. ,,We hebben in het verleden afspraken gemaakt en een daarvan is dat mensen niet zelf iets gaan plaatsen. Als iedereen die slecht ter been is dit ging doen hadden we een probleem maar daar geloof ik niet in in want dan hadden die bankjes er nu al lang gestaan. Het is mij een lief ding waard als we in goed overleg met de familie tot een passende oplossing komen.”

Maar wat die passende oplossing kan zijn, en op welke termijn, daar wil Veenstra nog geen uitspraken over doen. Ze heeft Lucas Meijer en zijn familie zelf nog niet gesproken, zegt ze, en of dat op korte termijn alsnog gebeurt, ook daar wil ze niet op vooruitlopen. ,Ik doe geen uitspraken over termijnen’’, zegt de wethouder, kennelijk door schade en schande wijs geworden.

Steunbetuigingen uit het hele land

Intussen krijgt Lucas Meijer steunbetuigingen uit het hele land. Zo is de stadsdichter in Gouda, Pieter Stroop van Renen, op Twitter een actie begonnen om de gemeente Stadskanaal over te halen. Meerdere dichters steunen de actie van de stadsdichter. Ook twee oude klasgenoten van elkaar uit Valthermond en Stadskanaal, Carla Scheepstra en Jessica Klok, zijn in de bres gesprongen voor Meijer. Zij zijn een petitie gestart om het bankje te behouden. Die petitie was zondagmiddag al meer dan 10.000 keer getekend. Klok kent Lucas Meijer persoonlijk omdat ze bij hem actief is geweest als huishoudelijke hulp.

,,Mijn hart brak toen ik las over de gemeente die eerst van geen wijken wilde weten’’, zegt Carla Scheepstra op de site van Rtv Noord. ,,Hoe kun je het over je hart verkrijgen om zo'n bankje te verwijderen als die man dat nog zo koestert? Laat hem daar lekker van genieten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu