Wethouder wil keuzevrijheid koopzondag Paddepoel afdwingen

Wethouder Joost van Keulen (VVD) wil rond de koopzondagen in het Groninger winkelcentrum Paddepoel desnoods keuzevrijheid voor de winkeliers afdwingen. Hij geeft het winkelcentrum tot 1 december de tijd om het conflict over de zondagopening bij te leggen.

Lukt dat niet, dan wil de wethouder ingrijpen. Van Keulen heeft de Vereniging van Eigenaren in het winkelcentrum afgelopen weekeinde op de hoogte gebracht van zijn voornemen.

Boetes

In winkelcentrum Paddepoel liggen winkeliers al meer dan een jaar met elkaar overhoop over de openstelling op zondag. Een aantal winkeliers weigert op zondag open te gaan. De Vereniging van Eigenaren (VvE) wil dat alle winkeles open zijn en legt boetes op. Die lopen inmiddels behoorlijk in de papieren.

Over twee weken staat over de kwestie een rechtzaak gepland.

Tweede Kamer

De kwestie heeft in de Groninger gemeenteraad al meerdere keren tot stevige discussies geleid. De fracties van SP, CDA en PvdA wilden dat gemeente in zou grijpen. Zelfs in de Tweede Kamer ligt ‘Paddepoel’ op tafel. De kamerfracties van SP en CDA stelden schriftelijke vragen over de zaak.

Niet blij

In een brief aan de gemeenteraad meldt Van Keulen, dat er begin deze maand een voorstel zou zijn voor een ontheffingenbeleid ten aanzien van de collectieve openingstijden. Vrijdag kreeg de wethouder te horen dat dit voorstel nog niet rijp is voor besluitvorming.

De wethouder is daar niet blij mee. ‘Er worden stappen gezet naar een oplossing, maar dat mag niet te lang meer duren’.

Keuzevrijheid afdwingen

Hij heeft de VvE daarom laten weten dat er nu voor 1 december een redelijke oplossing moet zijn voor de winkeliers die niet open willen op zondag.

Van Keulen voegt eraan toe dat hij de juridische mogelijkheden om die keuzevrijheid af te dwingen wil onderzoeken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu