Wie de Grootste Groninger is volgens onze lezers? Wie anders dan Aletta Jacobs

Aletta Jacobs kreeg de helft van de stemmen bij de verkiezing van de Grootste Groninger. Foto: archief

De verkiezing van de Grootste Groninger is met overmacht gewonnen door Aletta Jacobs. Zij behaalde verreweg de meeste stemmen.

De zege van Jacobs werd zaterdag bekend gemaakt, op de Dag van de Groninger Geschiedenis, door journalist Frank von Hebel van Dagblad van het Noorden en directeur Arjen Dijkstra van het Groningse Universiteitsmuseum.

Dagblad van het Noorden organiseerde de verkiezing immers in de afgelopen weken. Lezers konden eerst hun stem uitbrengen op genomineerden in vijf categorieën. Ede Staal (kunst en cultuur), Aletta Jacobs (politiek en religie), Jan Uitham (sport), Ubbo Emmius (wetenschap) en Grietje Hooghoudt (industrie en bedrijfsleven) wonnen die en kwamen tegen elkaar uit in de finaleronde.

Glansrijke overwinning

En die werd dus glansrijk gewonnen door de vrouw uit Sappemeer die een boegbeeld was van de eerste feministische golf, die als eerste vrouw ook in Nederland een universitaire studie afrondde. Van de 1031 uitgebrachte stemmen kreeg Aletta Jacobs 578. Ede Staal kreeg 185, Ubbo Emmius 144. Op Grietje Hooghoudt stemden 95 lezers, op Jan Uitham 29.

Directeur Ineke de Roo van het Dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand reageerde blij op de winst van de naamgever van ‘haar’ scholengemeenschap. ,,Erg mooi. Ik heb zelf natuurlijk ook op haar gestemd en had er ook het volste vertrouwen in dat ze de winst zou behalen.’’

Wereldwijde invloed

En die winst noemt De Roo ook helemaal terecht. ,,Als je ziet wat zij heeft gedaan en welke invloed dat wereldwijd heeft gehad, dan is de titel Grootste Groninger helemaal verdiend. Op onze school houden we haar gedachtengoed levend. Ieder jaar op 9 februari, haar geboortedatum, wordt daar in de hele school op verschillende manieren aandacht aan besteed.’’

Met de verkiezing van Aletta Jacobs deden de Groningers overigens wat de Nederlanders (Willem van Oranje), Fransen (De Gaulle), Britten (Churchill) en Duitsers (Adenauer) bij hun landelijke verkiezing niet deden: ze zetten een vrouw op de eerste plaats.

Nieuws

Meest gelezen

menu