Wie kan de tuin van de iconische studentenflat Dragant in Groningen opfleuren met een kunstwerk? Lefier en Van Wijnen zoeken oud-student van Minerva voor deze klus

Studentenflat de Dragant.

Woningcorporatie Lefier en bouwbedrijf Van Wijnen zoeken een afgestudeerde kunstenaar van Academie Minerva die een kunstwerk kan realiseren voor de tuin van de iconische studentenflat ‘Dragant’ in Selwerd in Groningen.

De Dragant (Duindoornstraat), Cornus (Kornoeljestraat) en de Acero (Esdoornlaan) zijn drie iconische studentenflats in de wijk Selwerd. De flats hebben meer dan 900 woonunits en staan al vijftig jaar.

Renovatie

De flats zijn in opdracht van Lefier door bouwbedrijf Van Wijnen gerenoveerd, de laatste flat (Cornus) wordt begin 2022 opgeleverd. Aan de achterkant van de flat is een nieuw fietspad gerealiseerd dat de drie flats en de wijk met elkaar verbindt.

Bij de Cornus staat reeds een kunstwerk van Robert Maingay uit 1969. Het is de wens van Van Wijnen en Lefier dat er ook een kunstwerk bij de Dragant komt te staan.

Stevig fysiek kunstwerk

De opdracht is uitgezet via het projectbureau van Academie Minerva (Hanzehogeschool Groningen) en wordt aangeboden aan alumni (2011-2021) van deze kunstacademie. Geïnteresseerden kunnen tot 17 januari 2022 een plan indienen waarin ze een voorstel doen voor een fysiek en stevig gebouwd kunstwerk dat minstens dertig jaar kan blijven staan. Het werk moet een relatie aangaan met het ‘beton-metaal plastieken’ beeld van Maingay.

Rotterdamse beeldhouwkunst

Robert Maingay (1939-2016) was een Rotterdamse beeldhouwer. Hij werkte non-figuratief volgens een bepaalde werkmethode. Zo ontstonden in de jaren ‘70 ‘beton-metaal plastieken’, in de jaren ‘80 ‘spiralen in hout’ (volgens het duigen systeem), en in de jaren ‘90 in elkaar passende vormen verkregen middels zaagdoorsneden in steen.

Oplevering

Uit de aanmeldingen worden er drie voorstellen geselecteerd die doorgaan naar de schetsopdracht. Het definitieve ontwerp wordt gekozen na een presentatie waarbij zowel de buurt als de vakjury heeft gestemd. De uiteindelijke oplevering van het nieuwe kunstwerk zal naar verwachting eind september 2022 plaatsvinden.

Nieuws

menu