Plannen nieuwbouwwijk bij voormalige suikerfabriek Groningen liggen al weken stil. Maar deze plannen moeten de impasse doorbreken en woningbouw én beschermde natuur behouden

De bouw van het groots aangekondigde nieuwe stadsdeel Suikerzijde ligt al weken stil, vanwege een juridisch gevecht tussen de gemeente Groningen en negen natuurorganisaties. Maar de natuurclubs willen graag een eind aan de impasse.

Een Arriva-trein rijdt bij Groningen tussen de voormalige vloeivelden van de suikerfabiek door, waar de stad de nieuwe woonwijken Suikerzijde wil bouwen.

Een Arriva-trein rijdt bij Groningen tussen de voormalige vloeivelden van de suikerfabiek door, waar de stad de nieuwe woonwijken Suikerzijde wil bouwen. Archieffoto: Aerophoto Eelde

Volgens de Natuur en Milieufederatie (NMF) Groningen is er een manier om én het aantal nieuwe huizen te bouwen dat de gemeente wil, én tegelijkertijd een goed thuis te garanderen voor de beschermde dieren die nu op de Suikerzijde leven. Als de gemeente bereid is om samen met hen aan dat alternatief te werken, kunnen de lopende juridische procedures van tafel.