Winkels in Groningen verwelkomen weer klanten: 'Het is net alsof het weer normaal is. Op de rijen na dan'

Winkeliers en winkels in de Herestraat treffen coronamaatregelen door het publiek via pijlen en strepen op de grond te leiden. Maar wanneer de rijen zich haaks op de winkelstraat vormen, wordt afstand houden ingewikkeld. Foto: Corné Sparidaens

Piepend kwam ruim een maand geleden de detailhandel tot stilstand door de coronacrisis. Tienduizenden winkels gooiden de deuren op slot. Sinds deze week zijn de meeste zaken weer open. Shoppers maken daar dankbaar gebruik van, maar 1,5 meter afstand houden blijft lastig.

Dwars door de Herestraat staat een rij. Klanten staan te wachten totdat ze kledingwinkel Stradivarius mogen betreden. Even verderop staat er nog een. Daar staan mensen te wachten voor lingeriezaak Hünkemoller. En ook voor het pand van Zara sluiten shoppers gedwee achteraan.

Voor veel mensen voelt het als een uitje, eventjes winkelen. Zo ook voor vriendinnen Isabelle (20) en Lianne (20) uit Groningen. „Het is lekker om buiten te zijn. Maar we merken wel dat die 1,5 meter afstand ingewikkeld is. Vooral als je langs die rijen moet.”

Smalle winkelstraat

Het is de winkel-aorta van de stad Groningen: de Herestraat. Met haar gele steentjes en grote winkels met aantrekkelijke etalages. Maar een heel brede straat is het niet: slechts 11 meter. Onderzoekers stellen daarom dat de Groninger Herestraat in de 1,5 metersamenleving een knelpunt kan worden op drukke zaterdagen. Afstand houden in een smalle straat is lastig.

Dat was eerst geen probleem: met de sluiting van de vele zaken vanwege de coronacrisis was het er stil. Heel stil. Maar nu veel winkels langzaam maar zeker weer klanten verwelkomen, kunnen moeilijkheden ontstaan. Zeker nu klanten buiten in de rij moeten staan: de wachtenden houden netjes 1,5 meter afstand van elkaar, maar voor het winkelend publiek zijn ze letterlijk een sta-in-de-weg.

Ongemakkelijk: ‘Mensen lappen de regels aan hun laars’

Emma Conijn (20) uit Groningen staat in de file voor de McDonalds. In haar hand een tas: een kersvers kledingstuk. „Ik had echt zin om te winkelen. Zara is mijn favoriet, dus ik was heel blij dat ik daar weer even een kijkje kon nemen.”

Toch vond ze het wel een beetje ongemakkelijk. „Ik zie best veel mensen die helemaal geen afstand bewaren. Ik houd er echt rekening mee, maar je merkt dat steeds meer mensen de regels aan hun laars lappen.”

‘Niet zo druk als een normale meivakantie, maar wel druk’

Warrie de Boer, medewerker van schoenenzaak Van Arendonk, merkt dat het sinds deze week drukker is in de binnenstad. Hij vindt het best lastig om afstand van zijn klanten te houden. „Ik moet ze toch schoenen aangeven en soms ook voelen of het de goede maat is. Dan kom ik te dichtbij.”

Dat mensen het weer aandurven om te winkelen, vertaalt zich volgens De Boer nog niet direct in meer omzet. „Mensen zijn voorzichtiger. Dat komt misschien ook omdat ze niet weten of ze na deze crisis nog werk hebben. Wij hebben ook zaken in het zuiden van het land, daar komt het koopgedrag al wel wat meer op gang.”

Een medewerker van Favolosa, het kleine koffiezaakje naast het Koude Gat dat op dit moment alleen open is voor afhaal, ziet ‘gelukkig’ weer meer mensen door de straat struinen. „Smoordruk is het niet. Zeker niet voor de meivakantie. Maar er zijn zeker weer veel mensen op straat.”

In de winkels gelden regels

Winkels nemen maatregelen om ervoor te zorgen dat het shoppen volgens de regels gaat. Bij Zara zijn voor de deur wachtstrepen aangebracht om de rijen in goede banen te leiden. Een vrouw die haar fiets daar wil parkeren, wordt weggestuurd.

Ook hebben zaken een deurbeleid: rechts naar binnen, links naar buiten. Bij de poortjes staat vaak desinfectiemiddel en er mogen niet te veel klanten tegelijk naar binnen. Bij The Bodyshop, een vrij kleine ruimte, is zelfs maar 1 klant tegelijk in het filiaal toegestaan.

Maar op straat moeten mensen zich zelf aan de regels houden. Met de links en rechts geparkeerde fietsen, is er nog minder ruimte in de Herestraat.

Bjorn Claus (13) en zijn broer Allard Claus (17) uit Friesland zijn naar de binnenstad gekomen om een nieuwe garderobe aan te schaffen. „Ik denk wel aan de regels, maar het is lastig. Je moet constant op je hoede zijn.”, zegt de oudste van de twee. „Ik vind het behoorlijk druk. Het is net alsof het weer normaal is. Op de rijen na dan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu