Wie voegt je toe op Facebook?

Steeds meer mannen worden gechanteerd met hun eigen naaktfoto’s. Ze denken met een vrouw te webcammen en kleden zich uit, maar achter de profielfoto schuilt een oplichter die hem chanteert met deze beelden.

Een Drents raadslid trapte hier onlangs in en hij is absoluut niet de enige, meldt hulporganisatie Helpwanted. Elk jaar worden honderden Nederlandse mannen op dergelijke manieren opgelicht door zogenaamde ‘romance scammers’ en dit worden er steeds meer.

Cyberoplichters doen zich online voor als vrouwen en zorgen ervoor dat mannen hun kleren uittrekken voor de webcam. Hier worden beelden van gemaakt en de oplichters dreigen deze online te zetten, tenzij het slachtoffer betaalt. 

Drie manieren om erachter te komen of je te maken hebt met een ‘romance scammer’.

Waar komt hij of zij vandaan?

Dit is het facebookprofiel van iemand voor wie op internet wordt gewaarschuwd . Ken je werkelijk iemand uit Rockville in Amerika of kun je iemand kennen die daar vandaan komt? Vaak is het antwoord nee en heeft diegene geen reden om je toe te voegen als vriend.

Waar komen de vrienden vandaan?

Dit profiel heeft welgeteld veertien vrienden en ze komen uit verschillende landen waaronder Engeland, Roemenië en Italië. Dit komt natuurlijk niet vaak voor en de kans is groot dat dit geen echte vrienden zijn maar dat er willekeurige mensen als vriend zijn toegevoegd.

Zoek de foto op

Via bijvoorbeeld www.tineye.com is het mogelijk om afbeeldingen up te loaden. De zoekmachine zoekt vervolgens waar op het internet deze foto nog meer is gebruikt. Een zoekopdracht met bovenstaande profielfoto leer dat de foto op elf andere sites staat waarvan de site www.girlznation.com nog een van de nettere is.

Bekijk hieronder nog enkele voorbeelden van profielen die volgens de Facebookgroep Ghana Romance Scammers nep zijn.

Grace Arthur
Venelle McCouy
Sarah Quansah

Nieuws

menu