Wie worden deze week in Den Haag door de parlementaire enquêtecommissie Groningen verhoord? Zie hier de namenlijst

Boer Sijbrand Nijhoff uit Zijldijk. Foto: Jan Zeeman Foto: Jan Zeeman

De eerste week van de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie Groningen draaien vooral om wat de gaswinning uit Groningen voor Nederland heeft betekend.

Woensdagmiddag maakte de enquêtecommissie de namenlijst bekend van de mensen die in de eerste week van de openbare verhoren naar Den Haag moeten komen (zie hieronder de volledige lijst). Komende week zullen er twaalf personen worden gehoord over ‘de aard, ernst, omvang en hardnekkigheid van de problemen in Groningen’.

Voor de inwoners van het aardbevingsgebied zal het, door verhoren van gedupeerde provinciegenoten, waarschijnlijk een week van herkenning worden. Voor de rest van Nederland een pijnlijk inkijkje in de problemen waar Groningers al jaren mee worstelen.

Zo moeten oud-paardenboer Sijbrand Nijhoff uit Zijldijk en gedupeerde Annemarie Heite verschijnen in de verhoorzaal. Ook oud-minister Annemarie Jorritsma, Shell-topman Pieter Dekker (1997-2016) en George Verberg worden volgende week verhoord. Verberg was de oud-CEO van Gasunie en onder andere directeur-generaal Energie bij het ministerie van Economische Zaken.

Opvallend is dat er niemand van de Groninger Bodem Beweging (GBB) is uitgenodigd voor de eerste week. Ook niemand van ExxonMobil, toch mede-aandeelhouder van de NAM, hoeft nog niet te verschijnen.

In de zeven weken die in totaal worden uitgetrokken voor de parlementaire enquête gaswinning Groningen worden in totaal 70 mensen verhoord. Dat aantal kan overigens nog af, maar ook zeker toenemen, zei commissievoorzitter Tom van der Lee woensdagmiddag in de zaal waar de verhoren zullen plaatsvinden.

Wie worden er verhoord?

Maandag: staat in teken van de vraag: hoe omvangrijk is de gasproblematiek voor de Groningers?

10.00 uur Herman de Muinck , voormalig inwoner van Slochteren. Was als tienjarig jongetje getuige van de eerste gasboring op het land van boer Kees Boon in Kolham.

13.00 uur Sijbrand Nijhof , een van de boegbeelden van Groningen door een rechtszaak over zijn aardbevingsschade te voeren tegen de NAM én tegen de staat. Maakte via Dagblad van het Noorden de tot dan toe geheime samenwerkingsovereenkomst tussen Shell, ExxonMobil en de Nederlandse overheid openbaar. Uit die overeenkomst kwam duidelijk naar voren dat staatsbedrijf EBN mede-exploitant van het Groningenveld is en daarmee ook aansprakelijk voor de schadeafhandeling. Vertrok uiteindelijk noodgedwongen uit zijn familieboerderij die beschadigd was door de aardbevingen

.

14.30 uur Susan Top , tot 1 oktober vorig jaar was zij secretaris van het Groninger Gasberaad. Ze werkte daar sinds de oprichting in 2016 en daarvoor bij de Dialoogtafel. Top is altijd als een spin in het web opgekomen voor de belangen van de inwoners van Groningen in het aardbevingsgebied.

Dinsdag: de wetenschappers die in de jaren 90 onderzoek deden naar de relatie tussen gaswinning en aardbevingen

10.00 uur Hans de Waal , was tussen 1977 en 2009 werkzaam bij Shell (onder meer Shell Research). Daarna is hij gaan werken bij het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

13.00 uur Hans Roest , werkt nu nog bij Staatstoezicht op de Mijnen en werkte tussen 1976 en 2001 als wetenschappelijk medewerker en universitair docent Gesteentemechanica bij de TU Delft.

15.30 uur Peter van der Gaag , geoloog en medeoprichter Onafhankelijk Geologen Platform in 1993.

Woensdag: staat in het teken van de samenwerking tussen de Nederlandse staat en de oliemaatschappijen

10.00 George Verberg , hij werkte eerst bij het ministerie van Economische Zaken (1974-1988), onder andere als directeur-generaal Energie. Daarna ging Verberg aan de slag bij Gasunie. Eerst als algemeen commercieel directeur, daarna als CEO van Gasunie (1992-2004).

13.30 Annemarie Jorritsma , minister van Economische Zaken en vice-premier tussen 1998 en 2002 in kabinet Kok-II. Jorritsma was ook nog (kort) burgemeester in Delfzijl. In haar periode als VVD-bewindspersoon bij EZ kocht de Nederlandse staat in bij Energiebeheer Nederland (EBN). Daarmee ‘kocht’ Jorritsma de financiële belangen van DSM in het Gasgebouw.

Donderdag: de relatie tussen de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) en aandeelhouder Shell

10.30 Pieter Dekker , vice-president Joint Venture Governance van Shell (1998-2002)

14.00 Johan de Haan , werkte als belangrijkste NAM-manager in het Groningen-gasgebied (asset-manager) tussen 2004 en 2016. Daarna ging hij aan de slag bij de NAM als manager van het aardbevingenteam (tot 2019)

Vrijdag: Aandacht voor het leven en welbevinden van Groningers

10.30 uur Tom Postmes , hoogleraar sociale psychologie bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Samen met collega’s zette hij Gronings Perspectief op. Dat is een langdurig onderzoek naar de gevolgen van de gaswinning op de mentale gezondheid van inwoners van Groningen.

14.00 uur Annemarie Heite , een van de boegbeelden voor Groningen. Ze schoof regelmatig aan bij talkshows op landelijke televisie om in duidelijke taal Nederland te informeren over de misstanden in Groningen. Woont met man en twee dochters sinds 2019 in nieuw huis nadat hun oude boerderij moest worden afgebroken. Jarenlang moesten Heite en haar gezin in een container op het erf wonen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de parlementaire enquête? Schrijf je dan in voor onze DvhN-nieuwsbrief. Klik op deze link om je aan te melden.

Nieuws

menu