Wiebes: Alders trekt onjuiste conclusies uit spookmail

Minister Wiebes vindt dat oud-Nationaal Coördinator Hans Alders onterecht suggereert dat NAM zich met de nieuwe versterkingsoperatie bemoeit.

GroenLinks-kamerlid Tom van der Lee stelde deze week vragen naar de inmenging van de NAM naar aanleiding van publicaties in Dagblad van het Noorden .

Op het kantoor van de NCG kwam per ongeluk een mail van de NAM binnen die was bedoeld voor onderzoekers van de NEN en TNO. In de mail staan berekeningen en informatie over de nieuwe versterkingsoperatie in Groningen.

Boos

Alders reageerde boos. Hij trok de conclusie dat de gasproducent zich mengt in de nieuwe versterkingsplannen, terwijl de minister meerdere malen heeft benadrukt dat het bedrijf zich er niet mee bemoeit. Maar volgens Wiebes zijn de onderzoeksinstituten NEN en TNO volledig vrij om de NAM om informatie te vragen.

‘Alle genoemde partijen zijn onafhankelijk en leggen geen directe verantwoording af aan mij als minister’, aldus Wiebes in zijn beantwoording. De minister vindt ook niet dat er door de verkeerd gestuurde mail een ‘inhoudelijke reden is tot wantrouwen. Ik betreur dat de NCG onjuiste conclusies heeft getrokken uit een enkel e-mailbericht.’

Normaal

Wiebes is niet van plan actie te ondernemen. Alders heeft zijn boze brief aan de NAM gericht met een afschrift aan onder anderen de minister. Wiebes beschrijft dat hij de gang van zaken normaal vindt en wijst er op dat vaker gebruik wordt gemaakt van informatie van de NAM.

Alders legde eind juni zijn functie neer. Een van de redenen om dat te doen was de in zijn ogen te grote invloed die de NAM bleef houden bij de versterking.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu