Wiebes: 'Meer personeel nodig voor snellere afhandeling bevingsschade'

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Foto: ANP/Bart Maat Foto: ANP/Bart Maat

De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) moet wekelijks 600 besluiten tot afhandeling van bevingsschade nemen om uit het moeras te blijven.

Sinds de aardbeving in Westerwijtwerd in mei 2019 loopt het storm bij TCMG. Als minister Eric Wiebes (VVD, Economische Zaken en Klimaat) instemt met voldoende uitbreiding van het personeelsbestand, kan TCMG toegroeien naar 800 besluiten per week.

Extra druk op TCMG

Het aantal nieuwe schademeldingen stijgt sneller dan verwacht en legt extra druk op de organisatie. Per week kwamen de afgelopen tijd meer dan 600 nieuwe meldingen binnen, drie keer zoveel als voor de beving. Daardoor lukt het TCMG niet het stuwmeer aan schades tijdig weg te werken. De organisatie heeft op dit moment 17.000 schades in behandeling.

Volgens Wiebes moet het tempo van schadeafwikkeling verder omhoog. ,,We hebben in de loop der tijd de factor tien aan snelheid gewonnen. Daar moet de factor twee bij.’’ De minister is verrast door de stijging die ‘niet geheel kan worden verklaard’.

‘Meer vertrouwen in schadeloket’

In een brief aan de Tweede Kamer stelt hij vast dat er ‘al weken geen zware aardbevingen zijn geweest’. Naar de toename wordt een onderzoek ingesteld. ,,Het kan zijn dat het aantal schademeldingen omhoog schiet, omdat mensen meer vertrouwen hebben in het schadeloket.’’

Op bezoek bij Ben Woldring

Donderdag bracht de minister een bezoek aan TCMG en Ben Woldring. Met de internetondernemer besprak Wiebes hoe de website en het meldingsproces verder kunnen worden verbeterd.

In totaal zijn de afgelopen maanden zo’n 4000 meer schademeldingen binnengekomen dan verwacht. Sinds het kabinet de schadeafhandeling in Groningen heeft weggehaald bij de NAM, zijn ruim 21.000 meldingen afgewerkt. TCMG heeft 102 miljoen euro aan schadevergoedingen uitgekeerd.

Nieuws

menu