Wiebes: gaswinning is te lang door gegaan

Minister Wiebes. Foto: ANP

De gaswinning in Groningen is veel te lang doorgegaan. Dat zei minister Eric Wiebes in Amsterdam voorafgaande aan de opvoering van het toneelstuk GAS, dat eerder al in Groningen en Drenthe werd vertoond.

De minister van Economische Zaken en Klimaat werd ondervraagd door journalisten van de NOS. Wiebes zei dat er eigenlijk tien jaar geleden al had moeten worden ingegrepen bij de gaswinning.

„Het Rijk is hier natuurlijk te lang mee doorgegaan. Dat is niet één kabinet geweest, dat zijn we eigenlijk allemaal geweest. We hadden al tien jaar geleden moeten beginnen met ons te realiseren dat er iets serieus aan de hand was, en we hadden ons tien jaar eerder moeten realiseren dat je het niet aan de oliemaatschappijen kunt overlaten”, aldus Wiebes. „We lieten een heel gebied trillen en toch viel het kwartje niet dat dit een publieke verantwoordelijkheid is.”

'Maatschappelijk gezien klopt het niet'

Ook het feit dat de NAM jarenlang verantwoordelijk was voor de schadeafhandeling, noemde Wiebes een slechte zaak. ,,Juridisch gezien klopte dat wel, maar maatschappelijk klopt dat niet.”

Wiebes waarschuwde ook dat de 90 miljoen euro die Shell en Exxon krijgen bij wijze van compensatie, en waar de Tweede Kamer afgelopen donderdag boos op reageerde, niet het laatste bedrag is wat hun kant uitgaat. De staat zal hen mogelijk nog veel meer moeten betalen.

De bewindsman zei ook dat het hem al snel na zijn aantreden duidelijk was dat er iets moest veranderen aan de situatie in Groningen, die was in feite onhoudbaar. ,,Wat we erfden was een schadeafhandeling die geheel stilstond. We hadden een enorme stapel met schademeldingen en er werd niets aan gedaan. De versterkingsoperatie, die echt nodig was, ging als een slak. En er stond in het regeerakkoord dat we nog eeuwig door zouden gaan met de gaswinning in Groningen’’, aldus Wiebes tegenover de NOS.

Nieuws

menu