Wiebes komt belofte nog niet na aan mensen die schade melden door zoutwinning bij Winschoten en Veendam

De winningslocatie van Nedmag bij Veendam. Foto: DvhN

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) komt zijn toezegging voor een onafhankelijke afhandeling van schademeldingen door zoutwinning nog niet na.

Inwoners van de zoutwinningsgebieden bij Veendam en Winschoten wachten op de Commissie Mijnbouwschade die in juli is ingesteld. Wiebes zegde in 2018 toe dat de commissie zich vanaf de start in juli 2020 zou buigen over schades, die volgens de inwoners te wijten zijn aan bodemdaling door zoutwinning.

Ondertussen circuleren concept-protocollen van een schadeprocedure. ,,Ons is verteld dat de commissie zich alleen richt op schades na incidenten’’, zegt woordvoerder Jan-Pierre Dessart van de Stichting Stop Zoutwinning. Hij doelt op een gebeurtenis zoals bij Nedmag waar in 2018 een grote hoeveelheid pekel uit een caverne lekte.

Dessart is ervan overtuigd dat de schades aan woningen niet alleen worden veroorzaakt door incidenten. Ook weerspreekt hij dat huizen niet goed zouden zijn gebouwd. ,,Alleen al op het Golfeiland in Veendam hebben bijna alle huizen schade. Het gaat om nieuwe woningen die goed gefundeerd zijn.’’

Schadeafhandeling ‘in de pijplijn’

Volgens Elita Cordova, woordvoerster van het ministerie van EZK, zit de schadeafhandeling door de Commissie Mijnbouwschade ‘in de pijplijn’. ,,Het is nog niet officieel geregeld. We zijn er druk mee bezig en hopen dat afhandeling door de commissie voor 1 december gaat gelden.’’ Cordova zegt dat het rijk nog in gesprek is met de zoutsector.

,,In ieder geval niet met ons’’, zegt woordvoerster Marieke Klement van zoutwinningsbedrijf Nedmag. Zij laat mensen de keuze om schademeldingen door Nedmag of de Commissie Mijnbouwschade te laten behandelen. ,,Wij willen dat het rijk de mogelijkheid tot het laatste zo snel mogelijk regelt.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu