Wiebes onder vuur na bagatelliseren aardbeving in interview in Groningen

Minister Wiebes Foto ANP

VVD-minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) ligt onder vuur nadat hij de forse aardbeving in Westerwijtwerd ‘een bevinkje’ heeft genoemd.

Wiebes zei tijdens zijn bezoek aan Groningen voor de camera van RTV Noord na kritische vragen over waarom hij nu geen extra maatregelen aankondigt: „Als we dat allemaal hadden moeten doen aan de hand van een bevinkje, zou dat ronduit armetierig zijn geweest.”

Woedend

In de Tweede Kamer reageren politici woedend op de uitspraak van Wiebes, meldt dagblad De Telegraaf op de website. „Terwijl de schademeldingen binnenstromen, spreekt minister Wiebes van een ‘bevinkje’. Ongelofelijk”, reageert Kamerlid Matthijs Sienot van regeringspartij D66. „Verkleinwoorden zijn hier absoluut ongepast. Er is maar een ding dat heel snel kleiner moet: de enorme weekvoorraad schadeherstel en versterkingswerk.”

De weg kwijt

SP-Kamerlid Sandra Beckerman is furieus: „Volstrekt onacceptabel. Hoe kan dit de leider zijn die dit moet oplossen.” Woensdag was er al een uiterst kritisch debat met Wiebes over zijn aanpak in de noordelijke provincies. Oppositie- en coalitiepartijen waren niet te spreken over zijn aanpak. „Er kwam alleen maar gewauwel en niets concreets”, zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. „Deze uitspraak is totaal ongepast. Wiebes lijkt de weg helemaal kwijt. Groningen verdient een empathische minister, niet een die bagatelliseert.”

Eigen glazen ingooien

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee stelt dat Wiebes zijn eigen glazen ingooit. „Ik zei woensdag dat de aanpak van de gaswinning voelt als het beklimmen van de Mount Everest terwijl er lawines naar beneden komen. Nu maakt de expeditieleider zelf een lawine van kritiek los.”

De Tweede Kamer is nog niet klaar met Wiebes, die de uitspraak inmiddels een ‘stomme verspreking’ noemt. „Erg vervelend. Eerder juist benadrukt hoe heftig deze beving is voor de bewoners”, laat hij weten. Binnenkort moet de minister samen met premier Rutte in de nationale vergaderzaal verschijnen voor een pittig debat.

Nieuws

menu