Wiebes wil grotere capaciteit versterking maar volgens het Gasberaad blijft de onzekerheid

Minister Eric Wiebes wil dat gemeentelijke plannen die nodig zijn voor de versterking van het aardbevingsgebied zo snel mogelijk worden uitgevoerd.

Daarvoor moet de beschikbare capaciteit voor inspecties, engineering en bouwbedrijven worden vergroot. Het Centrum Veilig Wonen (CVW) krijgt de opdracht dit jaar 4000 inspecties aan woningen en gebouwen uit te voeren.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zei dit vrijdag tijdens een bestuurlijk overleg in Den Haag met Groningse bestuurders, de Nationaal Coördinator Groningen, Groninger Bodem Beweging (GBB) en het Groninger Gasberaad. Ook minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken was bij de bespreking, die bijna vier uur in beslag nam, aanwezig.

Trage schadeafhandeling

Op tafel lag het probleem van de trage schadeafhandeling en de versterkingsoperatie, die in Groningen maar niet van de grond komt. Voorbeeld is de sloop- en nieuwbouw van de Fazanthof in Ten Boer, waar het Centrum Veilig Wonen (CVW) het na een jarenlange procedure niet eens kan worden met een aannemer.

Wiebes vindt dat de gemeenten uit oogpunt van veiligheid achter de versterking van 1500 tot 3000 als onveilig bestempelde woningen moeten staan. De regio vindt dat niet voldoende en houdt vast aan een gebiedsgerichte aanpak, waarbij ook huizen met een licht verhoogd risico onverkort worden meegenomen. Groningse bestuurders willen van het Rijk een omvangrijk budget om in de versterkingsoperatie wijk- en dorpsvernieuwingsplannen mee te nemen.

Geen zicht op verhogong capaciteit

Volgens Susan Top van het Groninger Gasberaad is er nog geen enkel zicht op een verhoging van de beschikbare capaciteit bij de versterking. ,,De onzekerheid blijft. Een groot deel van de mensen moet maar geduld hebben. Dat betekent jaren wachten. Ze stellen investeringen aan de woning uit.’’

Mochten ze later te horen krijgen dat hun woning door versnelde afbouw van de gaswinning toch veilig is, vindt het Groninger Gasberaad dat de overheid de kosten van het uitgestelde onderhoud voor haar rekening moet nemen. Bij het overleg zaten de burgemeesters Peter den Oudsten (Groningen), Hans Engels (Loppersum) en Gerard Beukema (Delfzijl), de wethouders Anja Woortman (Midden-Groningen) en Kristel Rutgers (Hogeland) en commissaris van de Koning René Paas en gedeputeerde Eelco Eikenaar.

Gemeentelijke plannen zo snel mogelijk uitvoeren

Nieuws

Meest gelezen

menu