Wietfabrieken in Groningen willen aan de slag, maar ze kunnen niets. Het wachten is op een overheidscontrole: 'Wij staan te popelen. Het is ongelofelijk'

Het is nog duimendraaien voor twee groepen initiatiefnemers die graag ‘wietfabrieken’ willen bouwen in Groningen. Beide wachten tot ze door de screening komen, de zogenaamde Wet BIBOB.

Artist Impression van wietfabriek van QATI Group op Westpoort in Groningen.

Artist Impression van wietfabriek van QATI Group op Westpoort in Groningen.

Die wet is er om te voorkomen dat de criminele organisatie zich vermengen met legale bedrijven. Er wordt onder meer onderzocht wat de herkomst van het investeringsvermogen is. Zowel QATI als JOINus hebben nog niets gehoord, terwijl ze zeker zeggen te zijn dat ze de screening glansrijk zullen doorstaan.

Omdat ze geen uitslag van de BIBOB hebben, zijn ze aan handen en voeten gebonden. Ze staan stil. ,,We kunnen zonder de BIBOB gewoon niets’’, zegt een woordvoerder van QATI. Eerder schreef deze krant dat de uitslag van de controle er in februari naar verwachting zou zijn.

Verschuiving van illegale naar legale wiet

Beide organisaties zijn ingehaakt op de proef ‘gesloten coffeeshopketen’ van de overheid. Het doel daarvan is om te zien of het mogelijk is om op legale wijze grote hoeveelheden wiet te verbouwen voor coffeeshops. Op deze manier wordt voorkomen dat wiet illegaal op zoldertjes en in verlaten schuren wordt gekweekt. En dat de inkoop aan de achterkant van de coffeeshop plaatsvindt met contanten.

Goede wiet telen en verkopen

Gemeenten met coffeeshops konden zich aanmelden voor de proef, ondernemers mochten zich inschrijven voor het bouwen van een fabriek. Er was in Nederland plek voor tien wietproducenten. Via loting mochten eerst QATI en later JOINus een fabriek in de provincie Groningen exploiteren en leveren aan coffeeshops in de Stad.

De aangesloten ‘wietfabrieken’ staan onder strenge controle van de overheid en willen een kwaliteitsimpuls geven aan wiet. Wie nu wiet koopt in een coffeeshop, weet niet wat daar inzit omdat er geen controle op is. Zo kunnen er schimmel of zware metalen in de rookwaren zitten.

QATI staat dan ook voor ‘Quality Assurance To Innovation’ (kwaliteitszekerheid door innovatie), de initiatiefnemers zijn enkele prominenten die vooral uit de Veenkoloniën komen, zij werken samen met een biotechnoloog. In verschillende kweekruimtes worden verschillende planten onder exact dezelfde omstandigheden gekweekt, zodat telkens hetzelfde product geoogst wordt.

Duizenden kilo’s wiet

De fabriek zou ergens op het industrieterrein Westpoort in Groningen komen en vanaf 1 januari 2022 operationeel zijn. Investeringskosten: ongeveer 16 miljoen euro, productie: in ieder geval 95.000 kilo wiet per jaar. Uitgaande van 0,3 gram gemiddeld per joint ruim 30 miljoen ‘gemiddelde’ joints.

Ook John Meijers heeft zijn verklaring nog niet binnen. Hij heeft een boerderij in de gemeente Oldambt waar zo’n 2000 kilo wiet en 500 kilo hasj wil verbouwen op jaarbasis. Hij stond eerst op de wachtlijst en werd later ingeloot. ,,Maar nu zit ik ook al viereneenhalfmaand te wachten.’’ Dat terwijl hij staat te popelen om te telen. ,,Het is ongelofelijk. Er zijn nog zes andere partijen die ook wachten. Het schuift allemaal op.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu