Wijkverpleegkundige redt levens

Wijkverpleegkundige redt levens

Hulp van een wijkverpleegkundige zorgt ervoor dat minder ouderen na een acute ziekenhuisopname komen te overlijden. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Groningen en AMC Amsterdam.

Een ziekenhuisopname wegens bijvoorbeeld een longontsteking of valpartij is voor ouderen al te vaak het laatste zetje richting de dood. Een kwart tot een derde van de senioren overlijdt binnen drie maanden na een acute ziekenhuisopname. Ze hebben nadat ze uit het ziekenhuis thuis komen vaak moeite met dingen die ze daarvoor wel konden, zoals wassen, aankleden of boodschappen doen. Als een wijkverpleegkundige al in het ziekenhuis kennis maakt met de patiënt en vanaf twee dagen na thuiskomst weer een aantal keren langs komt, blijkt het veel beter met ze te gaan.

Hoogleraar ouderengeneeskunde Sophia de Rooij van het UMCG volgde samen met Bianca Buurman van het AMC een grote groep ouderen die acuut waren opgenomen in het ziekenhuis. De helft van de ouderen kreeg de gebruikelijke zorg na ontslag uit het ziekenhuis, de andere helft kreeg zorg volgens een nieuw concept, het zogeheten Transmurale Zorgbrug-programma. In dat programma spelen het geriatrische team van het ziekenhuis en de wijkverpleegkundige een belangrijkere rol dan normaal.

'De wijkverpleegkundige kan echt het verschil maken'

Het zogeheten functieverlies van de ouderen blijft hetzelfde: mensen blijven even goed of slecht ter been of blijven evenveel last houden van hart, longen of geheugen. Maar er overlijden 30 procent minder ouderen dan anders. Dat komt onder meer doordat de wijkverpleegkundige de hele gezondheid van de patiënt rustig bespreekt. ,,De informatie die patiënt bij ontslag uit het ziekenhuis krijgen kan overweldigend zijn en veel patiënten weten bij thuiskomst vaak niet meer precies wat ze moeten doen'', zegt De Rooij. ,,Aan de wijkverpleegkundige kunnen ze gemakkelijk vragen stellen, bijvoorbeeld over het gebruik van oude of nieuwe medicijnen. De wijkverpleegkundige kan echt het verschil maken.''

De nieuwe vorm van wijkverpleegkunde is onderdeel van het zogeheten Nationaal Programma Ouderenzorg, een plan van de rijksoverheid om de zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren. Dit concept van de Transmurale Zorgbrug wordt intussen door vijfentwintig ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd en zorgverzekeraars stimuleren het. Hoogleraar De Rooij gaat een vervolgstudie doen met patiënten uit het UMCG, Martini Ziekenhuis, Ommelander Ziekenhuis en een aantal andere klinieken.

De onderzoekers publiceren hun bevindingen dinsdag in wetenschappelijk magazine JAMA Internal Medicine.

Nieuws

Meest gelezen

menu