Wil je een goed betaalde baan? Kies voor tandheelkunde. RUG op vierde plaats in Keuzegids 2021

Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen Foto: Frits Poelman

De Rijksuniversiteit Groningen staat op een gedeelde vierde plek van de beste universiteiten van Nederland. Dit blijkt uit de Keuzegids Universiteiten 2021 die vanaf donderdag wordt verspreid.

Nijmegen voert de ranglijst van de brede, klassieke universiteiten aan. Daarna volgen Amsterdam (VU) en Utrecht. De RUG deelt de vierde plaats met Leiden. Net als vorig jaar zijn de RUG-opleidingen archeologie en minorities & multilingualism (voorheen Friese Taal en Cultuur) de best scorende universitaire bachelors van Nederland.

Archeologie staat bovendien op de tweede plek van de 62 topopleidingen van het land, minorities & multilingualism op de vierde en Global Responsibility and Leadership (Campus Fryslân) op de elfde plek. Ook sterrenkunde, Engelse taal en cultuur, theologie, filosofie, informatiekunde en kunstmatige intelligentie doen het erg goed.

Tandheelkunde biedt meeste kans op een baan, kunstgeschiedenis noppes

De redactie van de Keuzegids maakte ook een lijstje van opleidingen die de meeste zekerheid bieden. Tandheelkunde staat met stip bovenaan in de top vijf, gevolgd door international business, bedrijfskunde, econometrie en scheikunde. De gids bevat ook een top vijf met banen die de minste zekerheid bieden: kunstgeschiedenis, archeologie, internationaal en Europees recht, filosofie en politicologie.

Keuzegids: ‘De score op zekerheid is gebaseerd op een combinatie van drie factoren: binnen vier jaar afstuderen, binnen anderhalf jaar een baan vinden en het krijgen van een vast contract.’

Geen Nationale Studenten Enquête door corona

De redactie van de Keuzegids baseert zich normaliter mede op de Nationale Studenten Enquête (NSE), een onderzoek waarbij honderdduizenden studenten elk jaar hun mening over hun opleiding geven. De redactie schrijft: ‘In 2020 heeft minister Van Engelshoven, in overleg met de universiteiten en studentenbonden, besloten om de NSE niet door te laten gaan. Een studenttevredenheidsonderzoek zou tijdens de coronacrisis geen eerlijke resultaten opleveren en bovendien moesten universiteiten in het voorjaar van 2020 alle zeilen bijzetten om voor hun studenten alternatief(online) onderwijs te ontwikkelen.’ De redactie maakte daarom gebruik van de resultaten van de NSE uit 2019.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu