Wil je er warmpjes bijzitten op het terras van de Waterloo bar in Groningen? Vijf euro, alstublieft

Esther Groeneweg van de Waterloo bar zet de terrasverwarming uit.

Esther Groeneweg van de Waterloo bar zet de terrasverwarming uit. Foto: Jan Willem van Vliet

Betalen voor terrasverwarming? Bij de Waterloo Bar in Groningen rekenen ze vijf euro per uur. ,,Als het koud is kun je ook binnen zitten.”

Dat papiertje hangt er nu een aantal maanden. Sinds oktober of november, vertelt de kok Alma Kramer. Sindsdien heeft één persoon voor de heater betaald. ,,Die wilde héél graag buiten zitten.”

Koud, nat en vies weer

Kramer vervolgt: ,,Normaal gesproken gaat de heater pas in het voor- en najaar aan. Dan is het lekker om buiten te zitten, maar koelt het ‘s avonds af.” Nu, in maart, gebruiken mensen het terras vooral om te roken. Niet om te vertoeven, want ,,het is nog koud en nat.”

Toch zitten de aanhangers van FC Groningen steevast op het terras tijdens een wedstrijd. ,,Dat zijn zulke diehards , die gebruiken de heaters niet.”

Hoge energieprijzen

De hoge energieprijzen raken iedereen. Het prijskaartje van de heaters (die op gas branden) is één van de maatregelen om te bezuinigen. Aan het einde van de dag gaat de verwarming helemaal uit, de waakvlam van het gasfornuis wordt helemaal dichtgedraaid en er komt dubbel glas in de bar. Daarmee zorgt de bar dat de kosten worden gedrukt.

Dat was wel eens anders. ,,Mensen wilden de heater dan aan, terwijl dat helemaal geen effect had door de wind. Soms ging de heater dan alsnog aan”, aldus Kramer.

En vijf euro voor een uurtje terrasverwarming? Een koopje. Dat zou volgens dit artikel gemiddeld bijna tien euro kosten (met de energiekosten bij een nieuw contract afgelopen oktober). Zonder nog te spreken van de afschrijfkosten.


Jas of vijf euro extra

Het is dus afwachten tot de terrasperiode start om te zien of de vlammen van de heaters gedoofd blijven. Het terras met plek voor vijftig mensen en drie heaters zal vanaf de lente voller zitten.

Alleen bij besloten feesten maakt de Waterloo bar soms nog een uitzondering, als de mensen het zielsgraag willen. Omdat ze dan de bar afhuren. Het is dus afwachten of onder andere DUO en de Belastingdienst tijdens hun borrels moeten betalen voor het verwarmen van de buitenlucht.

Maar in algemene zin geldt dus: neem een jas mee als je van plan bent op het terras te zitten. Of vijf euro.