Wil je testen of je corona hebt? Dat is nu vrijwel onmogelijk, want bijna alle laboratoria zijn overbelast

De GGD-testlocatie in Groningen. Foto: DVHN

Een coronatest laten afnemen is op dit moment vrijwel onmogelijk. 86 van de 100 teststraten in Nederland zijn op dit moment overbelast, meldt de landelijke GGD. Het was niet eerder zo druk bij de verschillen testraten.

Nog maar vier locaties hebben de komende 48 uur nog voldoende plek, aldus de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Tien andere locaties zitten bijna volgeboekt voor de komende twee dagen. Op de overige negentig locaties is het voorlopig haast niet mogelijk om een afspraak te maken. Als een plek over 48 uur vrijkomt, is die heel snel gereserveerd. ,,De plekken worden sneller volgeboekt dan er nieuwe plekken bijkomen. Er is meer vraag dan aanbod’’, aldus de GGD-organisatie.

Geen kwade wil

Het grootste probleem zit volgens een woordvoerder bij de laboratoria. ,,Het is geen kwade wil, maar er is te weinig capaciteit om te testen in de laboratoria. Dan heeft het ook geen zin om de testen af te nemen Ze stelt dat het probleem bij het ministerie van Volksgezondheid ligt. ,,Wij hebben het aantal testen landelijk verhoogd van 100.000 twee weken geleden naar 180.000 nu, maar te horen gekregen dat verder opschalen niet meer mag. De testcapaciteit in de teststraten zouden we nog wel kunnen ophogen, daar zit het probleem niet.”

Het ministerie is vooralsnog niet beschikbaar voor commentaar.

Prijzig

Ondertussen besluiten steeds meer scholen en zorginstellingen hun personeel te laten testen bij commerciële laboratoria, om zo toch snel een uitslag te hebben. Hoewel prijzig, is het wel goedkoper dan het inhuren van vervangend personeel voor medewerkers die met klachten thuis wachten op een plekje bij de GGD. Minister de Jonge (Volksgezondheid) heeft de Kamer toegezegd te bekijken of beroepsgroepen zoals de zorg en onderwijs voorrang kunnen krijgen bij de GGD's. Daarover zou ‘op korte termijn’ een besluit moeten worden genomen, aldus een woordvoerder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu