Wil jij meer lokaal eten? Hier vind je groente, fruit en andere producten van biologische boeren uit je eigen provincie

Op de markt vind je veel meer streekproducten dan in de supermarkt. Foto via Shutterstock

Fruit uit Marokko, vis uit Azië, groente uit Spanje: voordat jouw boodschappen bij de supermarkt belanden, maken ze een verre, vervuilende reis. Lokaal en seizoensgebonden eten heeft minder milieu-impact én is gezonder. Maar hoe kom je eraan? Nou, zo:

Bezoek de markt

Bezoek in plaats van de Lidl, Appie of Jumbo eens wat vaker de markt. Grote kans dat je daar veel lokale producten kunt kopen. Weet je niet zeker welke groenten en fruit nu in het seizoen zijn? Vraag het de marktkoopman, die kan het je zo vertellen. Die producten zijn ook het goedkoopst.

Ook voor vlees, zuivel en eieren kun je op de markt bij veel producenten uit de regio terecht.

Bezoek een gespecialiseerde bio- of streekmarkt

Op de ‘gewone’ markt vind je al veel regionaal en biologisch aanbod, maar er zijn ook speciale markten met alléén producten van dichtbij.

Op het Harmonieplein in Groningen vindt bijvoorbeeld twee keer per maand de Ommelander Markt plaats. In Frederiksoord is iedere zaterdag de Biologische Boerenmarkt en in Drachten staat elke donderdag een Biologische Markt .

Zoek de boeren en kwekers op in hun eigen winkel

Je kunt vaak ook rechtstreeks kopen van kleinschalige, biologische boeren. Sommige hebben een eigen winkel, bij andere betaal je vooraf voor een heel seizoen groente en fruit.

In Groningen kun je bijvoorbeeld terecht bij De Stadsakker (in de stad) en De Eemstuin in Uithuizermeeden (de producten van De Eemstuin kun je overigens ook in Groningen op de markt kopen).

Woon je in Drenthe? Ga dan eens kijken bij Groentekwekerij Noordlaren of Boer Sil in Dwingeloo.

Pluk het lekker zelf

Er starten in het Noorden ook steeds meer zelfoogsttuinen. Zo’n tuin werkt als een soort vereniging: als je lid wordt, kun je voor een vast bedrag per jaar zo vaak je wilt je eigen groente en fruit bij elkaar te plukken.

Dat kan bijvoorbeeld bij Boer Sil in Dwingeloo, maar ook bij Het Proefveld in Haren, de Zelfoogsttuin Ten Boer , Klein Alma in Bedum en de Zelfoogsttuin Westpark in Groningen.

Probeer een Voedseldoos vol producten van Noordelijke boeren

De Streekboer uit Drachten en het Groningse Lokaal Kilo’s Schuiven bieden vanaf deze week de Voedseldoos aan: een maaltijdbox met producten van boeren uit de drie noordelijke provincies. Veel van die boeren zouden normaliter hun producten aan restaurants verkopen, maar kunnen dat nu niet door het coronavirus.

De box bevat brood, zuivel en fruit en ingrediënten voor twee avondmaaltijden voor drie tot vier personen. Je kunt ‘m voor 45 euro bestellen via de webshop van De Streekboer.

Neus verder op internet

Nog veel meer tips, informatie en adressen vind je op de website Lokaal en Lekker . Bij De Streekboer kun je zelfs online al je boodschappen bij lokale boeren bestellen.

Nieuws

menu