Wild bier, wilde wijn en wild vlees op de eerste editie van het Wild Festival

Een bezoeker op een bierfestival. Het Wildfestival staat niet afgebeeld op de foto. Foto: AFP

Van over de hele wereld komen mensen naar het Wildfestival, zaterdag op het Suikerunieterrein in Groningen. Organisator en groothandelaar in bieren Klaas Jan Geertsema (34) deelt zijn liefde voor puur natuur.

Een wildfestival, wat is dat precies?

„Op het festival staan meer dan vijftien wijn- bier- en cidermakers uit heel Europa, en er is een foodcourt met wild, oesters en chocolade. Voorafgaand aan het festival zijn er evenementen in de stad, zoals een bierproeverij en een presentatie van een biersommelier. Ik ben al vijf jaar bezig met bier en wilde meer verschillende bieren naar Groningen halen.”

Waarom heet het dan Wildfestival? Ik dacht dat het vooral om vlees ging.

„Daar gaat het óók om, maar het gaat vooral om wild in de breedste zin van het woord, met name om wilde vergisting. Er zijn ook wilde oesters en natuurwijnen. Mensen kunnen tijdens het festival ook op zoek naar wilde kruiden op het Suikerunieterrein.”

Kan het eten van wild nog wel in tijden van duurzaamheid en minder vlees eten?

„Het gaat om dieren die in Nederland leven, zoals reeën, hazen en wilde zwijnen, het zijn geen zeldzame dieren. Alleen het overschot wordt gebruikt voor consumptie, daarom is wild misschien wel het duurzaamste vlees dat er is.”

Wat voor mensen komen op het festival af?

„Vanwege de exclusiviteit van de bieren komen er mensen vanuit de hele wereld, zoals Italië, Amerika, Frankrijk, Engeland en Duitsland. We hebben al zeshonderd kaarten verkocht. De bieren op ons festival zijn niet overal te koop, vaak schenken slechts een paar cafés of restaurants ze. Het is een niche en de bieren kunnen prijzig zijn. Een fles van 75 centiliter kan dertig euro kosten.”

Pardon? Dertig euro?

„De prijs kan nogal oplopen bij dranken die wild vergist worden.”

Wat is wilde vergisting precies?

„Het heet ook wel wilde fermentatie. Dan worden er geen gistkorrels toegevoegd die voor de alcohol zorgen, zoals gebeurt bij gewoon bier. Bij wilde vergisting ligt de drank in een open bak en krijgt het z’n alcohol door de gisten in de lucht.

Wat is er zo bijzonder aan wild vergiste drankjes?

„Het wilde vergisten geeft een droge, zurige smaak. Een beetje funky .

Wanneer is het festival voor jou geslaagd?

„Als mensen enthousiast zijn en genieten. Ik vind het leuk als mensen nieuwe dingen ontdekken, en natuurlijk als de biercultuur bekender wordt.”

 

Het Wildfestival staat op zaterdag 23 november in EM2 op het Suikerunieterrein in Groningen. Kaarten kunnen worden gekocht op www.wildfestivalgroningen.nl .

Nieuws

menu