Wild plukken? Wat wel en niet mag!

Bramen plukken langs de slootkant, paddenstoelen oogsten in het bos. Oesters rapen in zee. Steeds meer mensen gaan terug naar de natuur om daar voedsel aan de bron te vinden. Mag dat zomaar? Is het niet gevaarlijk? Vijf vragen en antwoorden over wild plukken.

Wild plukken, mag dat zomaar?

Het antwoord ligt in een klein en bijna overgereguleerd land als Nederland voor de hand. Nee, dat mag niet zo maar. Het is wettelijk verboden. In beschermde natuurgebieden mag zelfs een natuuronderzoeker niet zonder vergunning iets plukken of vangen.

Staatsbosbeheer en de Koninklijke Nederlandse Natuur Vereniging (KNVV) zien de wildplukkers liever gaan dan komen. ,,Wild plukken is als iets roven uit andermans tuin”, heeft een boswachter daarover eens gezegd.

Staatsbosbeheer kan zelfs boetes opleggen aan wildplukkers want formeel wordt het gezien als stroperij. Die boetes kunnen oplopen tot 4100 euro maar in de praktijk wordt het wild plukken - mits het beschaafd gebeurt - door de vingers gezien.

Wat kunnen voedselzoekers wel doen?

Vruchten verzamelen voor eigen gebruik wordt toegestaan. En dan gaat het niet om emmers vol bramen of bessen maar slechts om een klein bakje vol. De KNVV heeft een aantal gedragsregels opgesteld voor wild plukken met respect voor de natuur. Die komen er op neer dat de plukker respect moet hebben voor de natuur, planten en dieren niet moet verstoren. Uiteraard moet de mens de planten in de bossen niet helemaal leegroven. De vruchtdragende struiken en bomen zijn immers een belangrijke voedselbron voor de dieren. Die kunnen niet naar de supermarkt als de struiken leeg getrokken zijn.

Welke risico’s kleven er aan wild plukken voor de mens?

Er zijn een heleboel soorten planten en paddenstoelen. Veel zijn eetbaar, maar heus niet alle. Zo moet je voor het onderscheid tussen een eetbare en giftige paddenstoel best enige kennis van zaken hebben. Pluk je vruchten langs de kant van akkers of weilanden, dan moet je wel heel zeker weten dat deze struiken niet bespoten zijn met een of ander landbouwgif.

Voorts bestaat in Oost-Groningen en Zuid-Limburg de kans op besmetting met de vossenlintworm. Dit is een kleine lintworm die voorkomt in de ontlasting van besmette vossen en soms van honden of katten. De kans op besmetting is erg klein, maar de verschijnselen zijn zeer ernstig. Het kan jaren later de lever ernstig aantasten. Om besmetting te voorkomen dienen bosvruchten als bramen, frambozen en bosbessen, wilde paddenstoelen, valfruit, zoals appels en peren, of groenten uit de moestuin voor consumptie grondig gewassen en gekookt te worden. Adviezen zijn hier te vinden .

Kan de natuur al die wild plukkers wel aan?

Volgens de KNVV niet. Het zoeken naar voedsel in natuurgebieden leidt er vaak toe dat mensen van de paden afwijken. Dit leidt tot verstoring. Planten worden doordat plukkers massaal de natuur intrekken, in hun voortbestaan bedreigd. Sommige mensen beschadigden planten of trekken wortels uit de grond. Minder voedsel in de bossen leidt vervolgens ook tot minder dieren omdat voor wilde dieren niets meer te vinden is in de bossen.

Waar kunnen vruchten, paddenstoelen en andere eetbare planten in Nederland gevonden worden?

In toenemende mate worden op allerlei plekken in Nederland plukbossen aangelegd. Groningen heeft er sinds een paar jaar eentje in het recreatiegebied Kardinge. Ook elders in de Noordelijke provincies zijn plukbossen te vinden al valt het aantal nog in het niet bij de rest van Nederland. Op deze website is een overzicht van alle plukbossen te vinden.

Nieuws

Meest gelezen

menu