Wildgroei van wilde bankjes

Leon van de Vendel verovert Stad, Ommeland en de rest van de wereld met zijn Wild Benches: zitmeubilair vastgeschroefd aan buitenmuren, erboven een geverfde rugleuning. Zijn droom: de doe-het-zelf-variant bij iedereen thuis.

Derde leven
Maar liefst twee keer redde hij zijn bankje in uitgaansstraat de Poelestraat in Groningen van de ondergang. ,,Twee keer hebben mensen het weggetrapt’’, zegt meubelmaker Leon van de Vendel (37). De eerste keer lijmde hij het meubel goedmoedig in elkaar en plaatste het terug. Opnieuw vierden vernielzuchtige voorbijgangers hun baldadigheid bot op zijn kunstwerk. Van de Vendel gaf niet op, maar gaf het bankje een derde leven.

Nu pronkt het tegen een betonnen grijze bushalte op de weg van Heiligerlee naar Winschoten-Noord, waar het met liefde is ontvangen.

Van de Vendel: ,,Het is zo leuk om te doen, liefst maak ik er elke week een. Het maakt me rustig.’’

Wild Benches heeft Van de Vendel ze genoemd, het buitenmeubilair waarmee hij de stad – en plekken ver daarbuiten – opknapt. Het zijn veelal banken en stoelen, van hergebruikt hout, waarvan hij het zitvlak op strategische plekken aan kale buitenmuren schroeft. Om ze af te maken, schildert de meubelmaker de rugleuningen op de muur.

Van Groningen tot Porto
Zo’n zeventig exemplaren monteerde hij sinds 2007 in de openbare ruimte. In Groningen, maar ook in Rotterdam, Eindhoven, Berlijn, Barcelona, Porto en op Kreta. Zodra Van de Vendel met zijn vrouw en dochtertje ergens neerstrijkt voor een vakantie, gaat hij op zoek naar een werkplaats. Op Kreta kreeg hij zelfs een uitnodiging van de burgemeester van het dorp Kissamos. Voor de Griekse burgervader bleef de Hollandse meubelman nochtans een mysterie, omdat Van de Vendel anders helemaal niet meer aan vakantie toekwam. Het bankje kreeg een plekje op de camping waar hij met zijn gezin twee weken verbleef.

Op zijn wensenlijst: New York. En ook: een doe-het-zelf-variant die mensen gewoon in de winkel kunnen kopen. ,,Een pakket met staal en stencils, verf en een verfrol, zodat iedereen zelf een bankje in zijn kamer of tuin kan maken’’, fantaseert Van de Vendel hardop.

Fantasie verwezenlijken
Van de Vendel is druk bezig om zijn fantasie te verwezenlijken. Als het meezit, liggen de eerste Wild Benches-bouwpakketten volgend jaar in de winkel. Van de Vendel: ,,We zijn ze nu aan het ontwikkelen, daar gaat veel tijd in zitten. Het concept moet helemaal goed zijn. Want: je kunt maar één keer een goede eerste indruk achterlaten.’’

Het idee voor het buitenmeubilair kwam in 2007. Van de Vendel, die al sinds zijn studie aan kunstacademie Minerva door straten is gefascineerd, verzon een manier om desolate straten en sobere muren in Stad en provincie op de vrolijken. Het begon met tijdelijke wanden, waaraan hij houten banken en stoelen schroefden. Sinds hij de beschikking heeft over een boorhamer met een accu, boort hij er ook lustig op los in betonnen muren . Langzaam vinden de Wild Benches hun weg over de wereld.

Om toestemming van de gemeente vraagt Van de Vendel nooit. Hij lacht. ,,Dan mag het vaak niet. Maar ik geloof dat ze me hebben geaccepteerd. Ik kom er altijd mee weg.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu