Kijk hier hoe Willem-Alexander en Máxima sorry zeggen voor hun Griekse vakantiereis. 'Wij zijn niet onfeilbaar'

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens het opnemen van een persoonlijke videoboodschap waarin de koning ingaat op het afbreken van de vakantie naar Griekenland. Foto: Brunopress/ROTA/Koen van Weel

Het koningspaar heeft een gefilmde verklaring uit laten gaan over de commotie rond de herfstvakantie, die de Oranjes deze week in hun villa aan de Griekse kust wilden doorbrengen. Daarin bieden ze hun excuses aan.

,,Met spijt in het hart richt ik mij tot u. Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben”, aldus koning Willem-Alexander. ,,Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving.”

Volgens Willem-Alexander hebben Máxima en hij het besluit om terug te keren zelf genomen. ,,Vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan.”

Boodschap

De boodschap is vanmorgen opgenomen op Paleis Huis ten Bosch. De koning zegt dat het gezin vanaf het begin van de coronacrisis hun best heeft gedaan om ,,binnen de grenzen van het coronabeleid, ruimte te vinden en er zoveel mogelijk te zijn voor iedereen die in onzekere tijden steun zoekt”.

,,Het is voor iedereen een moeilijke tijd. Een tijd van gemis, beperkingen en zorgen. Van angst, boosheid en onzekerheid ook. Wij hebben de aangrijpende verhalen gehoord in vele ontmoetingen, in persoon en digitaal. Met u en met al die mensen die direct of indirect geraakt zijn, voelen wij ons verbonden.”

Het koningspaar laat weten zich in te blijven zetten om het coronavirus eronder te krijgen. ,,Zodat iedereen in ons land daarna het gewone leven weer kan oppakken, zodra het kan. Dat is nu het allerbelangrijkste en daar gaan wij mee door, naar ons beste kunnen. We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar.”

Geschrokken

Zaterdagavond keerde het koningspaar met hun jongste dochter prinses Ariane terug naar Nederland per KLM-lijnvlucht. Hun andere dochters, de prinsessen Amalia en Alexia, volgden gisteravond. Voor hen was er eerder geen ruimte in het vliegtuig, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Daardoor ontstond weer commotie, omdat de Rijksvoorlichtingsdienst en premier Rutte niet verteld hadden dat de prinsessen waren achtergebleven. 

Premier Rutte heeft de afgelopen dagen de volledige verantwoordelijkheid voor de kortstondige koninklijke herfstvakantie op zich genomen. Ook de inhoud van deze verklaring zal met de minister-president afgestemd zijn.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu