Winkelen? Naar de kapper? Rijles? Mondkapje op! Doe je dat niet, dan riskeer je vanaf dinsdag een boete

Daar is ‘ie dan, de mondkapjesplicht. Eerst was het een advies, vanaf dinsdag móét je er in openbare ruimten eentje dragen. Het gros van de mensen lijkt er al wel aan gewend te zijn. Maar winkeliers staan niet te springen om hun klanten erop aan te spreken als ze zich niet aan de regel houden.

Een deel van de bezoekers van Winkelcentrum Paddepoel volgt het advies op om een mondkapje te dragen. Vanaf dinsdag is het echter niet langer een advies, maar een verplichting.

Een deel van de bezoekers van Winkelcentrum Paddepoel volgt het advies op om een mondkapje te dragen. Vanaf dinsdag is het echter niet langer een advies, maar een verplichting. Foto: Peter Wassing

Sinterklaasmuziek schalt uit de speakers van Winkelcentrum Paddepoel. De feestverlichting hangt er vrolijk bij en bezoekers zijn druk aan het winkelen. Bij de ingang aan de kant van supermarkt Albert Heijn staat een groot bord met het advies een mondkapje te dragen. Nu nog een aanbeveling, vanaf komende dinsdag een verplichting.

„Ach, mensen houden zich er al aardig aan hoor. Met name in de winkels”, zegt een medewerker van de Primera. Hij heeft gelijk. In de zaak zelf zijn de glimlachen bedekt met een laagje stof. Maar in de overdekte ruimte tussen de winkels bungelen er behoorlijk wat aan oren of onderop de kin. „Ja, als het dinsdag verplicht wordt is het misschien goed om iemand bij de ingangen te zetten, die de mensen daarop attendeert.”

Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro

Het kabinet verplicht vanaf dinsdag 1 december het dragen van een mondkapje in openbare gebouwen zoals winkels, musea, restaurants en theaters. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een dragen. In de kappersstoel moet niet alleen de klant, maar ook de kapster een kap voor. Hetzelfde geldt voor de leerling en de rij-instructeur. Nieuw is ook dat het dragen van de mondkap verplicht wordt in stations en bij bus- en tramhaltes.

De plicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. De spatschermen, sjaals en bandana’s mogen vanaf dinsdag in de kast blijven liggen. Die mogen niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje.

In Friesland probeert eigenaar Romke Postma van Autobedrijf Postma in Damwoude de regel te omzeilen. Mensen zijn straks mét en zonder mondkapje welkom bij Autobedrijf Postma in Damwoude. Op zijn deur prijkt een aanplakbiljet waarmee de eigenaar aangeeft dat het geen openbaar gebouw is. En dus mag niet iedereen zomaar naar binnen. Wie de deur opentrekt en hallo roept, kan een afspraak maken. Zonder mondkapje.

‘Winkelen moet leuk blijven’

Zo ver gaan de winkeliers in Emmen nog niet. „We maken nieuwe posters die bij de winkels worden opgehangen”, zegt centrummanager Laurens Meijer van het winkelgebied in Emmen. „In Winkelcentrum De Weiert ziet de beveiliging er op een vriendelijke manier op toe dat gasten een dragen in het overdekte gedeelte.” Het handhaven is aan de politie. „Winkelen moet leuk blijven, voor zowel de winkeliers als de klanten.”

Toch heeft hij het idee dat de meeste mensen er al wel aan gewend zijn om zo’n ding te dragen. Het hoort er inmiddels een beetje bij, denkt hij. Bovendien is het bij veel grotere ketens al verplicht.

Harrie van der Velde uit Klazienaveen sluit zich daarbij aan. „Het gros van de mensen dat hier winkelt, doet automatisch het mondkapje op bij binnenkomst. Mensen zijn er aan gewend.” Ook in zijn dorp hangen overal posters en plakkaten. Met de informatievoorziening zit het dus wel goed. En als klanten vervelend doen? „Daar breken we ons hoofd wel over op het moment dat dat gebeurt.”

Spatschermen mogen niet

Van der Velde maakt zich vooral zorgen om het personeel. Medewerkers moeten straks heel de dag zo’n mondkapje op. „Bij ons dragen ze nu spatschermen, omdat ze hoofdpijn krijgen als ze acht uur achter elkaar zo’n kapje moeten dragen. Maar dat mag straks niet meer.”

Dat baart een medewerker van Lubbers Groente en Fruit op Winkelcentrum Paddepoel ook zorgen. „Ik draag een bril, die beslaat de hele tijd. Dan is het geen doen om zo’n ding te dragen.”

Schijnveiligheid: blijf ook afstand houden

Eigenaar Twan Koeleman van bloemenzaak Fleuropshop op Paddepoel gaat de klanten buiten zijn zaak er in ieder geval niet op aanspreken. „Nee, dat moet iedereen voor zichzelf weten. We hebben het druk genoeg met onze eigen winkel.”

Hij denkt dat de meeste mensen zich er wel gewoon aan houden, maar vreest ook dat het een soort schijnveiligheid biedt. „Je ziet dat mensen met mondkapjes op, minder afstand houden. En weer gezellig in groepjes gaan winkelen. Daar stoor ik me aan want dat is, ook met de mondkapjesplicht, nog steeds niet de bedoeling.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu