Winkeliers Leek binden strijd aan met leegstand

Winkeliers Leek binden strijd aan met leegstand

In het onlangs opgeknapte centrum van Leek staat 7 procent van de winkelpanden leeg. Dat is zittende winkeliers een doorn in het oog.

In het onlangs opgeknapte centrum van Leek staat 7 procent van de winkelpanden leeg. Dat is zittende winkeliers een doorn in het oog.

Zij willen de leegloop tegengaan. Samen met de gemeente en de plaatselijke Rabobank haken de ondernemers aan bij een landelijk initiatief, genaamd De Nieuwe Winkelstraat. Studenten zijn ingeschakeld om voor de leegstaande panden een nieuwe invulling te bedenken. Om de startende ondernemers een handje te helpen, wordt voor ieder pand een bijbehorend ondernemersplan bedacht. Daarna wordt een ondernemer gezocht.

Volgens Marjan Klooster, die namens Handelsvereniging Leek-Nietap bij het initiatief is betrokken, worden de etalages van de lege panden dit voorjaar beplakt met grote posters. Daarin wordt verwezen naar de mogelijke winkelbestemming. Een optie zou een verswinkel kunnen zijn waar fruitsappen worden verkocht. In dat geval komt op de poster een uit te persen sinaasappel te staan die het winkelend publiek moet doen watertanden.

Marjan is echtgenote van Henk Jan Klooster, die mannenmodezaak Heeren van Leek in de Tolberterstraat runt. Na de facelift van het centrum stapte zij naar gemeente en Rabobank met het plan ‘Leek' als handelsmerk beter uit te dragen. Inmiddels is een stuurgroep opgericht om hieraan handen en voeten te geven. Als alles volgens plan verloopt wordt Marjan Klooster aangesteld als citymanager voor het centrum van Leek. Zij gaat deze taak combineren met onder meer werkzaamheden in de zaak van haar man.

Studenten stelden inmiddels een sterkte-zwakte-analyse op voor het centrum van Leek. Als een sterk punt wordt genoemd dat er draagvlak is onder de 112 winkeliers voor een nadrukkelijker marketingbeleid. Positief is ook dat vrijwel alle winkeliers hun zaken op de vaste koopavond op vrijdag open houden. Elders laat dat nogal eens te wensen over. Wat als zwakte wordt aangeduid is de spreiding van de diverse winkelgebiedjes in Leek (‘versnippering'). Verder valt het aanbod van horeca, cultuur en leisure (recreatief vermaak) relatief tegen.

Volgens de onderzoekers trekt Leek flink wat consumenten uit andere plaatsen, met name uit de buurgemeenten Marum, Noordenveld en Groningen. Opvallend is het relatief grote aantal Hoogkerkers dat over de A7 rijdt om te shoppen in Leek. Daar staat tegenover dat er nogal wat Leeksters zelf naar Roden en Groningen reizen om te winkelen.

Vooral de Tolberterstraat kampt met enige leegstand. De komst van Hema aan het begin van de straat kan voor verlevendiging zorgen. Het pand dat het warenhuis aan De Dam achterliet staat evenwel nog leeg. De onderzoekers bevelen aan vanuit dit pand streekproducten te verkopen.

Op de foto: de entree van de Tolberterstraat. Foto: DvhN

Nieuws

Meest gelezen

menu