Winkeliers in Leer vinden commotie om corona-uitbraak overdreven: 'Nederlanders, kom de grens weer over. Het is hier veilig'

De Ostfriese stad Leer aan de rivier de Leda, hier op archiefplaat. Veel grensgangers doen er regelmatig boodschappen. Foto: JAN ZEEMAN

Nederlanders blijven massaal weg uit de winkelstraten en overdekte winkelcentra van Leer. Bij de Duitse plaats heeft een restaurantfeestje voor een corona-uitbraak gezorgd, maar de winkeliers stellen dat het best meevalt. ,,Ik wil de Nederlanders de grens over schreeuwen”, zegt Johannes Poppen, woordvoerder van de winkeliersvereniging Leer.

Poppen begrijpt dat er wellicht enige terughoudend is om de grens over te steken, maar dat is volgens de ondernemer helemaal niet nodig. ,,Landkreis Leer is een van de veiligste regio’s van Duitsland. We hebben tot dusver enkele doden te betreuren en verder tientallen besmette personen.”

Dat het Landkreis na een corona-uitbraak in het nieuws is, irriteert Poppen. ,,De media kloppen het op. Bij ons in de winkelstraten is het veilig. We volgen de hygiënemaatregelen op. Dat betekent handen wassen en mondkapjes dragen. Niet per se in de winkels, maar wie dat wil, prima.”

'Met Kerst kleurt de stad oranje'

Voor de stad Leer zijn de Nederlanders van economisch belang. ,,Met Kerst kleurt de stad oranje. Ze zorgen voor zeker dertig procent van de inkomsten. Ook nu missen we onze buren over de grens. We lopen de laatste maanden zeker vijftien procent omzet mis. Dat is heel veel geld. Wij missen ze echt, en maken ons er zorgen over, dus kom weer naar Leer, naar de Multi of Emscenter. Het is er echt veilig.”

'We zijn erg disciplinair met elkaar'

Burgemeester Beatrix Kuhl (CDU) is minder scheutig met de oproep aan de Nederlanders om naar haar stad te komen.

,,Uiteraard zijn ze van harte welkom. We zijn gastvrij zoals altijd. Zoals de Duitsers ook graag naar jullie komen. We hebben nagenoeg dezelfde coronavoorschriften als bij jullie. In onze restaurants liggen geen menukaarten en het peper-en zout stelletje ontbreekt. Verder moet er afstand worden gehouden. We letten er ook scherp op. Ik moet zeggen: complimenten aan iedereen. We zijn erg disciplinair met elkaar.”

Over de corona-uitbraak in haar buurgemeente Moormerland zwijgt ze. Want, dat is zo afgesproken. De Landrat is aan zet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu