Winnaar BBB stoot door naar twaalf zetels in Staten Groningen, coalitie ziet meerderheid wegsmelten

Ongeloof bij Gouke Moes van BBB (links) bij het zien van de exitpoll van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Naast hem Marquart Scholtz.

Ongeloof bij Gouke Moes van BBB (links) bij het zien van de exitpoll van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Naast hem Marquart Scholtz. Foto: Corné Sparidaens

Winnaar BBB stoot in een keer door naar twaalf zetels in de Provinciale Staten van Groningen. De huidige zes coalitiepartners verliezen hun meerderheid.

Dat blijkt uit de voorlopige einduitslag van de Statenverkiezingen. Woensdagnacht lukte het slechts vier van de tien Groningse gemeenten alle uitgebrachte stemmen te tellen. Pas donderdagmorgen kwamen de overige zes af met hun einduitslag.

Die maakt nog eens te meer duidelijk hoe groot de overwinning is die BBB woensdag heeft gepakt. De partij eindigt op 23 procent van de stemmen, goed voor twaalf zetels. In vrijwel alle Groningse gemeenten koos bijna een op de drie kiezers voor de BBB, alleen in de stad bleef ze steken op 10,7 procent.

Coalitiepartners zien meerderheid wegsmelten: van 25 naar 19 zetels

Tegenover die overwinning staat verlies voor de huidige coalitiepartijen. Alleen de PvdA houdt de schade beperkt: ondanks licht stemmenverlies (-2 procent) houdt de partij zijn huidige vijf zetels. De andere vijf verloren: GroenLinks, de afgelopen vier jaar de grootste partij, zakt naar vijf zetels (-1), de ChristenUnie gaat naar drie zetels (-1), de VVD komt uit op twee (-2) net als D66 en CDA (elk -1).

Daarmee zien de collegepartners hun meerderheid wegsmelten: zij gaan van 25 naar 19 zetels in de 43 leden tellende Staten. BBB leidt als grootste partij de komende tijd de formatie van een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Lijsttrekker Gouke Moes gaf woensdagnacht al met alle partijen in de Staten in gesprek te gaan.

Winnaar van 2019 Forum voor Democratie houdt nog 1 zetel over

De grote overwinnaar van de vorige Statenverkiezingen, Forum voor Democratie, houdt nog 1 zetel over van de 5 waarmee het vier jaar geleden debuteerde.

De Partij voor de Dieren groeit, maar minder dan het zich woensdag lange tijd liet aanzien: de partij stijgt van 1 naar 2 zetels. De SP verliest juist terrein en zakt met 5,5 procent van de stemmen van 4 naar 2 zetels.

Opvallend is verder de entree van Volt, met 1 zetel (3,8 procent van de stemmen). Groninger Belang en PVV blijven stabiel op op respectievelijk 3 en 2 zetels, ondanks licht stemmenverlies. Ook de Partij voor het Noorden daalt: van 2 naar 1 zetel.

Oud FvD-Statenlid Robert Pestman kan zijn zetel niet verdedigen namens Belang van Nederland en keert niet terug. Ook 50Plus verliest zijn zetel. Nieuwkomers JA21, Jezus Leeft en SGP halen niet genoeg stemmen voor een plek in de Staten..