Winnaar Jan Henk de Groot: 'De Streektaalprijs voor De Wolf is trug? Dat is ja hartstikke mooi!'

Winnaar Jan Henk de Groot neemt het juryrapport in ontvangst van de juryvoorzitter van de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs, Eric van Oosterhout. Foto Duncan Wijting

De Dagblad van het Noorden Streektaalprijzen 2019 (1001 euro en eeuwige roem) zijn voor Jan Henk de Groot (De Wolf is trug) en de Drentse schrijfster Marga Zwiggelaar voor haar historische roman Maagie in het ies.

Het is dat Jan Henk de Groot een grote, donkere zonnebril droeg, anders hadden we zijn ogen groot zien worden. Eric van Oosterhout, voorzitter van de jury van de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs, liep vanuit de woonkamer het terras achter De Groots huis in Hoogezand op.

Je zult maar zo’n buurman hebben

Daar zat de muzikant op een loungeset onder de zonwering nummers van zijn met de Streektaalprijs bekroonde cd De Wolf is trug te spelen. Dat hoorde de delegatie die De Groot kwam verrassen al op de parkeerplaats. ,,Je zult maar zo’n buurman hebben’’, grapte Van Oosterhout.

,,Wat is dit?’’, reageerde De Groot. Wekenlang zit ook hij al gedwongen thuis. Uitgerekend gistermiddag moest hij naar Heerenveen, voor het opnemen van het programma van Podium TV, Cultuur aan Huis , met Arno van der Heijden. Vrijdagavond gaf hij het eerste onlineconcert vanuit theater VanBeresteyn in Veendam.

Dat is ja hartstikke mooi

Dus haalde hij op een zonnige vrijdagmiddag zijn muziek en teksten, in zijn eigen woorden, ‘terug’, want ook zijn theatertournee is abrupt gestopt. En nu dus ook nog, onder het toeziend oog van vrouw Paulien, de kinderen Myrthe (14), Midas (12), en Riff (9) en hond Voske, de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs 2019 in de categorie cd, dvd en overige. ,,Dat is ja hartstikke mooi.’’

De jury memoreert dat De Groot ook al eens de Streektaalprijs won voor zijn Groningstalige debuut-cd Weerom (2013). Op De wolf is trug hoort de jury ‘prachtige liedjes over herkenbare emoties, goed gezongen en gespeeld’

,,Een ijzersterk album van een ervaren en getalenteerde artiest die de obstakels in zijn leven omzette in prachtige muziek.’’ Andere genomineerden in de categorie cd, dvd en overige, waren Grunnegs Hoop , de debuutplaat van het rapduo Wat Aans (Rik Baptist en Teun Heuvel) en de Drentse locatietheaterproductie De Toorn van Thunnaer .

Maagie in het ies

Niet minder feestelijk, maar geheel anders, verliep de uitreiking aan de winnares in de categorie proza en poëzie. Vanaf de redactie van Dagblad van het Noorden aan de Lübeckweg in Groningen, belde Van Oosterhout met de Drentse schrijfster Marga Zwiggelaar.

Zij wint de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs 2019 met haar Drentse romandebuut Maagie in het ies . Zwiggelaar is al een tijdje in retraite in een Dominicanessenklooster in Zuid-Nederland. Baukje Bloemert van Het Huus van de Drentse Taol had geregeld dat Zwiggelaar op een afgesproken tijd gebeld kon worden.

In één ruk uitgelezen

,, Maagie in het ies is een, volgens de jury ,,doorwrochte historische misdaadroman die zich afspeelt in het Hoogeveen en Friesland van vlak voor de Bataafse republiek.’’

,,Ik heb het in één ruk uitgelezen, echt’’, bekende Van Oosterhout. Andere genomineerden waren de Drentse schrijver Chris Canter en de Groningse schrijver, dichter en columnist Tonko Ufkes.

Niet louter negatief

Niet in een klooster, maar wel aan huis gekluisterd is de verplichte retraite voor Jan Henk de Groot niet louter negatief. ,,Ik merk wel dat ik door het gedwongen thuis zijn tot rust kom, na wat een hectische periode in mijn leven blijkt te zijn geweest. Even los van de oorzaak, ervaar ik deze tijd ook als positief.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu