Winnaars Dagblad van het Noorden streektaalprijzen 2018 blij, maar het blijft appels met peren vergelijken

Winnaars Dagblad van het Noorden streektaalprijs 2018. V.l.n.r: Anne Doornbos, Irene Wilkens en Marlene Bakker en juryvoorzitter Eric van Oosterhout. Foto Geert Job Sevink

Marlene Bakker, Anne Doornbos en Irene Wilkens wonnen zondagmiddag in De Winsinghhof in Roden de Dagblad van het Noorden de streektaalprijzen 2018.

Het was een middag van tegenstellingen. Waar Marlene Bakker in de categorie cd/dvd/overige won met haar onvolprezen debuut Raif , was de winnaar in de categorie poëzie en proza al vier keer genomineerd. Anne Doornbos (70), schrijver van dichtbundels en een verhalenbundel, krijgt de prijs voor zijn beeldend geschreven spannende Drentstalige thriller De Paddenvanger .

De publieksprijs ging overtuigend naar de Veendamse zangeres Irene Wilkens en haar band Sikkom Kult (bijna mislukt).

Zonder knipogen op de shortlist

De jury (Jannie Kuipers, Geesjen Doddema, Ingeborg Nienhuis en Jan Wierenga) onder voorzitterschap van de burgemeester van Emmen, Eric van Oosterhout, vond het dit keer lastig kiezen.

Werd de voorgaande keer de streektaalgemeenschap opgeroepen ‘er’ werk van te maken; bij de toekenning van de Dagblad van het Noorden streektaalprijs 2018 legde de jury werken terzijde (Gré van der Veen, Jan Siebo Uffen, Gert Sennema en Reinder Willem Hiemstra) die in jaren met een mindere oogst zonder knipogen op de shortlist waren beland.

De derde Erik

Nadat Dagblad van het Noorden hoofdredacteur Erik Wijnholds de bijeenkomst in De Winsinghhof had afgetrapt, sloeg spreekstalmeester Erik Harteveld (de zelfbenoemde, want na de juryvoorzitter en de hoofdredacteur, derde Erik) er op eigen wijze tekstueel een slag naar.

Het spetterende optreden van Irene Wilkens en band dat volgde, bracht de jury niet op andere gedachten. Marlene Bakker zei zichzelf vooraf niet als gedoodverfde winnares te zien.

De jury heeft zich in mijn voordeel vergist

,,Moet je kijken welke namen er op de shortlist staan.’’ Zowel Bakker als Doornbos waren erg blij met hun prijs (1001 euro, een oorkonde en eeuwige roem), maar merkten in alle bescheidenheid op dat het bij de streektaalprijs appels met peren vergelijken is. ,,Gelukkig heeft de jury zich dit keer in mijn voordeel vergist’’, lachte Doornbos.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu