Winschoter zedenzaak: seks met minderjarig meisje bij Blauwestad eindigt in gevangenis

Een 27-jarige man die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft is door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden wegens ontucht met een minderjarige.

Vrouwe Justitia in de rechtbank Groningen.

Vrouwe Justitia in de rechtbank Groningen. Foto: Rob Zijlstra / DVHN

Van de opgelegde straf zijn vijf maanden voorwaardelijk opgelegd. Er was anderhalf jaar celstraf geeist.

In 2016 had de man seks met een minderjarig meisje in Beerta, in de omgeving van Blauwestad en in het asielzoekerscentrum waar hij destijds verbleef. Het meisje was toen 13 jaar. De man had moeten weten dat het meisje minderjarig was. Hij zei dat niet te hebben geweten, maar dat vindt de rechtbank onvoldoende. Hij had het beter moeten uitzoeken.

De verdachte heeft niet alle zorg betracht die van hem kon worden gevergd, schrijft de rechtbank.

Winschoter zedenzaak

Het meisje werd in die tijd misbruikt door veel meer mannen. Zij werd door haar oom beschikbaar gesteld voor het hebben van seks met andere mannen. De oom eiste in ruil een filmpje van de seksuele handelingen. Hij zocht ook de mannen uit. Op het internet maakte hij de afspraken en deed hij zich voor als een meisje dat op zoek was naar seks.

De oom, een 47-jarige man uit Winschoten, is onlangs in hoger beroep voor deze kwestie veroordeeld tot tbs met dwangverpleging en acht jaar celstraf. Eerder zijn andere mannen die met het kind seks hadden veroordeeld. De zaak werd bekend als de Winschoter zedenzaak.Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu