Winschoter zegt nee tegen fijnstof in zijn achtertuin

Otto Schröder protesteert tegen de plaatsing van een biomassa-installatie achter zijn schutting. Foto: Huisman Media

De Winschoter Otto Schröder lijdt, naar eigen zeggen, aan een longaandoening. Jaarlijks wordt hij geconfronteerd met een infectie. Hij zit dus niet te wachten op uitstoot van fijnstof in zijn achtertuin.

Maar dat zit er volgens hem wel aan te komen. Want, in de ‘achtertuin’ van Schröder, aan de Watertorenstraat, wordt een biomassa-installatie geplaatst. Een volgens de gemeente Oldambt groene milieuvriendelijke stookinstallatie, die zwembad De Watertoren gaat voorzien van warmte.

Kaalslag achter de schutting

Schröder vernam van de plannen toen hij vorige week signaleerde dat er kaalslag achter de schutting van zijn huis plaatsvond. ,,Een bedrijf hakte erin los. Veel bomen en ander groen werden gekapt. Via, via kwam ik erachter dat het groen moest plaatsmaken voor de biomassa-installatie. Een apparaat ter grootte van twee zeecontainers.”

,,Weg uitzicht, welkom fijnstof en lawaai. Iemand op het stadhuis vertelde mij dat er een klein beetje overlast valt te verwachten. En, wat dat fijnstof betreft, zei de ambtenaar, er rijden nu ook auto’s af en aan op de parkeerplaats. Maar dat is geen 24 uur per dag”, zegt Schröder.

Gezondheid ondergeschikt aan geld

Hij zocht contact met wethouder Kees Swagerman (SP) van de gemeente Oldambt en stuurde burgemeester Cora-Yfje Sikkema een mailtje. ,,Maar de burgemeester zei alleen maar dat het stoppen van het project de gemeente geld gaat kosten. Dus, heb ik haar gezegd, gezondheid en welzijn van inwoners van Oldambt is ondergeschikt aan het geld.”

Planschadevergoeding

Schröder laat het er niet bij zitten. Hij heeft zijn rechtsbijstandsadvocaat ingeschakeld. ,,Ik wil de plaatsing stoppen. Of mij dat lukt? Dat gaan we zien. Ik eis sowieso planschadevergoeding.”

Dinsdagavond verspreidde de gemeente in de buurt een brief, waarin plaatsing van de installatie bekend wordt gemaakt. De gemeente is geenszins van plan om het project te stoppen. ,,We hebben gedaan wat we moeten doen. Op vijf momenten hebben we het plan en voornemen officieel bekendgemaakt”, zegt wethouder Kees Swagerman (SP). ,,Mensen hebben ruimschoots de tijd gehad om bezwaar te maken. Er is geen enkel bezwaar binnengekomen.”

Swagerman zegt Schröder te hebben uitgenodigd voor een gesprek, maar daar heeft hij van af gezien.

‘De uitstoot blijft nagenoeg gelijk’

Swagerman wijst er verder op dat de aannemer een brief bij de omwonenden heeft laten bezorgen, waarin wordt uitgelegd dat er nagenoeg niets verandert nu wordt overgestapt van een gas- naar een biomassa-installatie. ,,De uitstoot van fijnstof blijft nagenoeg gelijk, het beetje lawaai ook. Kortom, we hebben al die jaren nooit klachten gehad en nu opeens wel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu