Allermooiste dorp van Nederland Winsum heeft gebrek aan parkeerplaatsen, fietsenrekken en openbaar toilet.

Brug De Boog over het Winsumerdiep in hartje Winsum. Foto: Duncan Wijting

Sinds Winsum is uitgeroepen tot allermooiste dorp van Nederland wordt het overlopen door toeristen.

Dagjesmensen stoppen bij het plaatsnaambord en maken selfies. Het is laveren met de fiets over brug De Boog in hartje Winsum. Links en rechts staan mensen te fotograferen en filmpjes te maken. Wie door Hoofdstaat Obergum rijdt, moet beide handen aan de rem houden.

Een maand geleden werd Winsum door de ANWB uitgeroepen tot Allermooiste dorp van Nederland en sindsdien is het elke dag een ‘gekkenhuis’. Honderden toeristen weten het dorp te vinden en Winsumers hebben het nergens anders over. ,,Wat een drukte.’’ De eerste groepen Chinezen zijn gesignaleerd.

Pete Hoekstra en Johan Derksen

De aandacht voor het dorp houdt niet op. De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra hoort van de uitverkiezing en belt voor een rondleiding. Zijn opa en oma woonden in Winsum. Zijn komst trekt veel bekijks.

Als voetbalcommentator Johan Derksen in het veel bekeken televisieprogramma Veronica Inside meldt dat hij naar Winsum gaat, hangt een Winsumer een briefje ‘Van harte welkom’ op het plaatsnaambord Grolloo, de plek waar hij woont. Een advertentie van Hotel Spoorzicht Loppersum in DvhN met ‘Breng een bezoek aan Nederlands mooiste plaats: Winsum’, wordt volop gedeeld op sociale media.

Nieuwe VVV

De VVV in Winsum is al jaren opgedoekt maar midden in de Hoofdstraat staat nu een groot bord met Tourist Info. Er is een tijdelijke VVV in het leven geroepen waar toeristen informatie, wandelroutes en plattegronden van het dorp kunnen krijgen. ,,Mensen uit het hele land stroomden toe maar keken verloren om zich heen. Waar moesten ze zijn?’’, zegt Joop Veldhuis van de Ondernemersvereniging. ,,Dus bedachten we dit.’’ Met kaartjes in de hand lopen ze nu door de smalle straten. Of ze maken gebruik van de dorpsgidsen die het aantal rondleidingen nauwelijks aan kunnen. Ook Winsumers zelf vinden het leuk mee te lopen.

T-shirts, sleutelhangers en mokken

De wandel- en informatieroutes (‘Ontdek de zeven parels van Winsum’) vinden gretig aftrek. Veldhuis: ,,We hebben deze week nog 500 bijgedrukt.’’ Hij is mede-eigenaar van een sportzaak en verkoopt T-shirts met de tekst: ‘Winsum, allermooiste dorp van Nederland’ . Tussen vier- en vijfhonderd gingen er al over de toonbank. Opeens zijn er in het dorp mokken, sleutelhangers en ansichtkaarten te verkrijgen. De terrassen bij Eetcafé J&A, De Gouden Karper maar ook die bij restaurant De Jongens uit de Buurt op camping Marenland zijn zo druk dat mensen moeten wachten voor een plaatsje.

Leegstand winkels verleden tijd

Vier jaar geleden stond in Winsum 35 procent van de winkels leeg. Het leek soms desolaat en pogingen meer reuring te krijgen, slaagden nauwelijks. Tot in samenwerking met een gemeente een plan kwam voor een compact winkelcentrum. Met subsidies en eigen investeringen verhuisden ondernemers naar de Hoofdstraat of knapten hun pand op. Nu is er vraag naar ruimte.

Tekst leest door onder foto.

Te weinig parkeerplaatsen en fietsenrekken

Winsum heeft haar reuring maar het dorp is nauwelijks klaar op deze grote aanloop. Er zijn te weinig parkeerplaatsen, zegt Joop Veldhuis. ,,Te weinig afvalbakken en te weinig fietsenrekken. Ook zou er een openbaar toilet moeten komen.’’ In de Hoofdstraat rijden auto’s wat tot gevaarlijke situaties met fietsers en wandelaars leidt.

Winsum toeristische op de kaart zetten

Er wordt gemopperd over de drukte (,,Als het maar niet tot een corona-uitbraak leidt.’’) en het wordt gerelativeerd (,,Als het weer slechter wordt, is dit weer over.’’). Maar een deel van de Winsumers ziet kansen. Zij willen het dorp als toeristische trekpleister op de kaart zetten. Camping Marenland wil uitbreiden met huisjes en extra ruimte voor tenten, caravans en campers. Eigenaar Robbert van Barneveld: ,,We zitten al weken vol.’’

Hoofdstraat Obergum als modestraat

Veldhuis: ,,Het DNA van Winsum moet toerisme worden en we willen de Hoofdstraat als mode- en lifestylestraat promoten. Daar zitten al een tassen-, schoenenwinkel en leeratelier, mode- en interieurzaken en een juwelier. We zijn mooiste dorp geworden, nu willen we ook blijven.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu