Winsum erkent Reitdiep als grens

Reitdiep bij Garnwerd. Foto: Archief DvhN

Met pijn in het hart staan burgemeester en wethouders van Winsum de dorpen Garnwerd, Feerwerd en Ezinge af aan de nieuwe gemeente Westerkwartier.

Ze volgen hiermee de uitslag van de volksraadpleging in het Middag-Humsterland, zo blijkt uit het voorstel waarover de Winsumer gemeenteraad op 6 december het definitieve ja moet uitspreken. Een dag later staat de grenswijziging op de raadsagenda in buurgemeente Zuidhorn.

,,Een pijnlijk, historisch besluit’’, bekent wethouder Harmannus Blok (ChristenUnie) van Winsum op Twitter. ,,En misschien zeggen we over 20 jaar wel: een historische blunder.’’

Het waren de voorstanders van toevoeging van het Winsumer deel van het Middag-Humsterland aan de toekomstige gemeente Westerkwartier die aandrongen op herstel van de ‘historische blunder’ die in hun ogen bij de vorige herindeling was gemaakt. Een deel van het Middag-Humsterland werd toen bij Winsum gevoegd, een ander deel bij Zuidhorn.

Die laatste gemeente gaat in 2019 op in de nieuwe gemeente Westerkwartier, terwijl Winsum dan samen met Bedum, De Marne en Eemsmond verder gaat onder de werktitel Hoogeland. Beide gemeenten beloofden hun inwoners in het betreffende gebied een volksraadpleging, die uiteindelijk eind vorige maand plaatsvond.

De uitslag daarvan is duidelijk, erkende burgemeester Rinus Michels eerder al. Van alle respondenten vindt 76 procent dat het gebied in één gemeente moet komen te liggen, en van die mensen kiest 92 procent voor het Westerkwartier. Zelfs in ‘grensgeval’ Garnwerd was dit 77 procent.

Het Winsumer college wil dit niet negeren en stelt daarom voor de grens van de voormalige gemeente Ezinge, langs het Reitdiep, als nieuwe grens voor de gemeente Hoogeland te hanteren.

Dat betekent dat Ezinge, Feerwerd en Garnwerd en het bijbehorende buitengebied vanaf 2019 onder het Westerkwartier vallen. Op dit moment gaat het om 1581 inwoners.

Nieuws

Meest gelezen

menu