Winsum krijgt aula om afscheid te nemen van dierbaren: De Boogstee

Heleen en Jan van Houten openen een afscheidshuis in Winsum. Foto DVHN

Winsum stelt het al bijna tien jaar zonder aula. Daar komt verandering in. Over een paar maanden opent Afscheidshuis De Boogstee.

Er wordt druk verbouwd en geklust aan de Wierdaweg in Winsum. Waar eerst een makelaar en daarna een fysiotherapeut zaten, komt een aula.

,,Wij noemen het een afscheidshuis’’, zeggen Jan (46) en Heleen van Houten (44) die samen een uitvaartonderneming hebben. Hun standplaats is Appingedam maar ze werken voor veertien uitvaartverenigingen waaronder die in Winsum. Ze willen geen ‘koude, kille’ aula maar een plek ‘zoals thuis’ waar familie mensen kan ontvangen en in alle rust afscheid van de dierbare kan nemen.

Twee opbaarruimten

In het afscheidshuis in Winsum komen twee opbaarruimten met daarnaast een huiskamer. De ruimten zijn met een schuifdeur met elkaar verbonden zodat familie van de een naar de andere ruimte kan lopen. ,,Nabestaanden krijgen een sleutel van de voordeur en de familiekamer. Ze kunnen komen en gaan wanneer ze willen’’, zegt Jan van Houten. ,,Het is een soort huis in een huis. Ze kunnen mensen ontvangen, kopje koffie zetten, bij de overledene zitten, overleggen over de uitvaart, kaarten schrijven of wat ze maar willen. Je hebt er privacy.’’

Obergumer kerk

Er was een aula bij de Obergumer kerk in Winsum maar deze is circa tien jaar geleden gesloten. ,,Mensen in Winsum vragen regelmatig of er een ruimte is waar ze hun dierbare kunnen opbaren’’, zegt Jan van Houten. Soms hebben ze thuis geen gelegenheid of vinden ze een plek elders prettiger.

De Boogstee

Aangezien ze het afscheidshuis een Winsums karakter wilden geven, noemen ze het De Boogstee, naar brug De Boog. De afscheidskamers worden genoemd naar de twee molens in het dorp De Vriendschap en De Ster. ,,In de kamers komen grote kleurenfoto’s van de molens.’’ Op de muren in de gang komen historische zwartwit foto’s van het dorp.

Voorlopig zijn ze bezig met de verbouw van het pand. Het streven is de deuren eind oktober te openen. ,,Maar pas als het helemaal klaar is, nemen we het in gebruik.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu