'Winter wordt ramp: arts kruipend naar patiënt'

Een trein zit vast door metershoge sneeuwduinen bij Visvliet. Soldaten graven de wagons uit. Foto: Frits Poelman.

'Huisartsen kunnen niet of nauwelijks bij hun patiënten komen. Een arts uit Baflo moest de laatste kilometers op weg naar een patiënt op handen en voeten door de sneeuw afleggen.'

Op 14 feburari 1979 kwam het Noorden onder een dikke laag sneeuw en ijs te liggen. Vandaag precies 37 jaar geleden. Wij nemen u even mee terug in de tijd.

Metershoge sneeuwduinen

Voor het eerst in de geschiedenis van het Nieuwsblad van het Noorden verscheen de krant die woensdag door de barre weersomstandigheden niet. Alleen in de stad Groningen kwam een noodeditie uit.

Het Nieuwsblad opende die dag de krant met 'Noorden vast in sneeuwstorm'. Door metershoge sneeuwduinen en hardnekkige ijzel kwam het openbare leven in de drie noordelijke provincies volledig stil te liggen.

Dorpen werden afgesneden van de buitenwereld. Auto's en zelfs treinen sneeuwden in. Het leger moest er aan te pas komen om de voertuigen weer uit te graven. Dorpsbewoners deden al langlaufend boodschappen, de enige manier waarop mensen zich nog een beetje konden voortbewegen.

'Je moet het met eigen ogen gezien hebben, anders geloof je het niet.'

100 miljoen gulden schade

Er werd massaal gehamsterd, waardoor voedsel schaars werd. Ook dieren hadden het niet gemakkelijk. Op vrijdag 16 februari bracht een luchtmachthelikopter bijna acht ton kippevoer naar een boerderij in het Friese gehucht Blija. Tienduizend kippen hadden al een paar dagen geen eten meer gehad omdat de vrachtwagen met voer gestrand was in de sneeuw.

Het barre weer hield een dikke week aan. Daarna kon de schade worden opgemaakt. Die liep op tot meer dan 100 miljoen gulden. Dat meldde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in maart 1979 aan de overheid.

Wij hebben voor u een aantal artikelen uit het archief van Nieuwsblad van het Noorden op een rij gezet. Klik op de link om het artikel te lezen. Bekijk onderaan een polygoonjournaal over de sneeuwstorm in het noorden van het land.

 

'Noorden vast in Sneeuwstorm' - 14-02-1979
Klik hier om het artikel te vergroten.


 

 

'Winter wordt ramp' - 15-02-1979
Klik hier om het artikel te vergroten.


 

'Beetje pret maar veel ellende' - 15-02-1979
Klik hier om het artikel te vergroten.


 

'Een dagje ontbering' - 16-02-1979
Klik hier om het artikel te vergroten.

 

 

'Eigen trein uitgegraven' - 16-02-1979
Klik hier om het artikel te vergroten.

 

 

'Missie kippevoer volbracht' - 17-02-1979
Klik hier om het artikel te vergroten.

 

 

'De sneeuw als vijand' - 17-02-1979
Klik hier om het artikel te vergroten.

 

Video: sneeuwstorm in Nederland

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu