Winterterrassen vallen in de smaak

Het terras op de Grote Markt is voor onderhoud weggehaald. Foto DvhN

De grote winterterrassen met parasols, verlichting en verwarming zijn populair bij bezoekers van de binnenstad van Groningen.

De grote winterterrassen met parasols, verlichting en verwarming zijn populair bij bezoekers van de binnenstad van Groningen.

Genieten
De man die het kan weten is Henk Wustenveld, directielid van de horecabedrijven aan de zuidzijde van de Grote Markt. Hij investeerde vorig jaar een klein vermogen om zijn terrassen ook in de wintermaanden voor een verblijf geschikt te maken. Wustenveld kan 645 gasten een aangenaam verblijf in de buitenlucht aanbieden. ,,Vorige week bij Eurosonic Noorderslag zat op donderdagavond het terras mudvol. De gasten hadden er kennelijk plezier in om in de buitenlucht de drukte te observeren en tegelijk mee te genieten van de muziek die uit de tent op de Grote Markt kwam. Ook in december hebben we het terras regelmatig vol gehad'', aldus Wustenveld.

Onderhoud
Tot ieders verrassing zijn de stoelen, tafels en parasols na afloop van Eurosonic Noorderslag weggehaald. ,,Geen zorgen, de ontmanteling van het terras is gepland. Bij de aanschaf van het meubilair en de enorme parasols hebben we met de Duitse leverancier een onderhoudscontract afgesloten. De spullen komen in de derde week van februari terug.''

Investering
De directie van de horecabedrijven aan de zuidzijde was vorig jaar de eerste die een paar ton vrijmaakte om de winterterrassen te kunnen inrichten. ,,Om even een idee te geven, de parasols vergden een investering van 150.000 euro. We hebben voor het komend seizoen nieuw meubilair aangeschaft, kosten 65.000 euro. Met zo'n investering moet je wel het hele jaar open kunnen zijn. En wat in Maastricht en Amsterdam al jaren mag, moet hier ook kunnen.''

Nieuw beleid
De winterterrassen passen in het nieuwe beleid van de gemeente om het verblijf in de binnenstad aangenamer te maken. Een paar jaar geleden verbood de gemeente in de wintermaanden terrassen. De eerste stap was de legalisering van kleine terrassen in een smalle strook pal tegen de gevel. Later volgde uitbreiding, inclusief verwarming.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu