Wist Jan B. van de gigantische cocaïnehandel in zijn manege in Nijeveen? En wat zijn de plannen van de nieuwe programmeur van poppodium Vera? | Talk of the Town

In de zestiende aflevering van Talk of the Town praat presentator Lara Harbers met Peter Dijkstra, de nieuwe programmeur van het Groningse poppodium Vera. Bijna-dertiger Patriecia Kolthof komt langs om te praten over haar podcast Dertig Doen. En DVHN-verslaggever Sander Dekker praat ons bij over de rechtszaak rondom de cocaïnewasserij in Nijeveen. Kijk hier de aflevering terug.

Zwaarbewapende agenten, een pantservoertuig, cellenbus en helikopter maakten de Nijeveense Bovenboer vorig zomer even tot oorlogsgebied. De agenten vielen er een manege binnen waar veertien Colombianen aan het werk waren in een uiterst professionele cocaïnewasserij, de grootste ooit gevonden in Europa. Dagelijks kon er 150 tot 200 kilo coke worden gewassen, wat een straatwaarde van 4,5 tot 6 miljoen euro heeft.

Volgende week start de rechtszaak tegen de Colombianen en Jan B., de eigenaar van de manege. DVHN-verslaggever Sander Dekker volgt de zaak en praat ons in de uitzending bij. Want hoe wist de politie dat er een cocaïnewasserij in de manege verborgen zat? Hoe gaat het wassen van coke eigenlijk? En wist Jan B. echt niets van deze praktijken in zijn manege?

Poppodium Vera krijgt een nieuwe programmeur

Er komt een nieuwe Peter aan het roer bij de programmering van het legendarische Groningse poppodium Vera: Peter Dijkstra volgt vanaf 1 oktober Peter Weening op, die na ruim 40 jaar met pensioen gaat.

En dat zijn niet de minste schoenen om te vullen: onder Weening traden onder andere Pearl Jam, Nirvana en The White Stripes op in Stad. Maar deze taak is zeker toe te vertrouwen aan Dijkstra. Zo organiseerde hij voorheen het Welcome to the Village festival en werkt hij al jaren als programmeur bij Simplon. Vrijdag vertelt hij Lara Harbers alles over zijn plannen.

Bijna 30 jaar, wat nu?

Journalisten en vriendinnen Lidian Boelens en Patriecia Kolthof uit Groningen zijn 29 jaar. Daarmee komt de illustere leeftijd van 30 wel heel dichtbij en dat vinden de twee eigenlijk best spannend. Dat gevoel vangen ze in hun podcast Dertig doen, waarin ze aftellen naar hun verjaardagen én bespreken wat er nu zo erg is aan 30 worden. In Talk of the Town vertellen ze over hun show en die bijzondere leeftijd. Waarom vinden ze het nou zo vervelend?

Ook Bertus Jeronimus schuift aan. Hij is universitair docent en persoonlijkheidsonderzoeker aan de Faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij vertelt vrijdag van alles over de beruchte leeftijd en waarom sommigen een heuse dertigerscrisis doormaken.

Column, lifestyle en muziek

Natuurlijk is er ook weer een kakelverse column. Deze week wordt die verzorgd door huisfilosoof Sanne ten Wolde. Lifestyle artist Hanne Staal komt vrijdag ook langs bij om ons bij over de trends van dit moment. Staal is een trotse Groningse ondernemer die bijna overal voor is in te zetten. De roodharige muze van kunstenares Svetlana Tartakovska heeft oog voor stijl en legt opmerkelijke verbanden tussen de dingen die haar opvallen in de wereld.

Livemuziek is er van Cashmyra, een Nederlandstalig postpunk duo dat graag vervreemde teksten, vuige herrie en spoken-word met elkaar afwisselt. Altijd een beetje boos op alles en juist daarin zit comfort. Met het fuzzige debuutalbum Moreel Verwerpelijk stond het duo o.a. al op ESNS en in Vera.  Dit najaar kun je het duo door het hele land zien tijdens Popronde 2021.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Talk of the town
Video
menu