Witboek Versterking Overschild maakt indruk

Aardbevingsinstanties kunnen niet meer om inwoners van Overschild heen. Ze eisen zeggenschap op bij het versterkingsprogramma van hun dorp.

,,Dank voor de aanbieding om het samen te doen’’, zei nationaal coördinator Groningen Hans Alders zaterdagmiddag in een bomvol dorpshuis De Pompel.

Het dorp was massaal uitgelopen om de presentatie van het Witboek Versterking Overschild door Dorpsbelangen bij te wonen en de insteek kracht bij te zetten: Schildjers hebben niet gevraagd om de aardbevingsellende maar willen wel nauw betrokken zijn bij het versterkingsprogramma voor hun dorp. Alders beloofde die wens te honoreren.

Het is nog onduidelijk hoeveel woningen versterkt moeten worden. Op voorhand eist het dorp een rol daarin en goede voorwaarden. Wethouder Jan Jakob Boersma van Slochteren gaf de dorpsvereniging een groot compliment. ,,Dit is een boek waar ik wat stil van werd.’’

Boersma erkent dat de impact van versterkingsprogramma’s groot is in kleine gemeenschappen. Het kan gaan om veel huizen waardoor een dorp lange tijd een bouwput is. Waar moeten bewoners tijdelijk naar toe? Dorpsbelangen pleit ervoor de huizen tegelijk te verduurzamen met voorzieningen als isolatie en zonnepanelen. Maar wie betaalt dat?

Met het witboek hebben huiseigenaren een handleiding om zich voor te bereiden op wat komen gaat. Maar ook partijen als de nationaal coördinator, Centrum Veilig Wonen en de NAM moeten het boek als leidraad nemen, vindt Dorpsbelangen.

Op de foto: Joke Oord biedt Hans Alders en wethouder Jan Jakob Boersma van Slochteren het Witboek aan. Foto: Jan Zeeman

Nieuws

Meest gelezen

menu