Woede bij grootste kroegbaas van Nederland: 'Zo gaat de horeca in ons land kapot'

Laurens Meyer, de grootste kroegbaas van Nederland, is zijn vertrouwen in de bewindslieden helemaal kwijt. Foto: Sem van der Wal/ANP

De grootste en meest invloedrijke kroegbaas van Nederland vindt het een ‘onbegrijpelijk staaltje symboolpolitiek’ dat de horeca in de grote steden eerder de deuren moet sluiten als gevolg van een toename van het aantal coronabesmettingen.

Horecatycoon Laurens Meyer, eigenaar van cafés als Drie Gezusters en Groote Griet in Groningen 50 andere cafés in het land, voorziet een ramp voor diverse cafés en kroegen. ,,Het houdt maar niet op. De horeca in Nederland gaat op deze manier kapot.”

Het kabinet en de regio’s, waar het coronavirus het meeste opspeelt, zijn het gisteren eens geworden over nieuwe maatregelen. In de horeca mag er vanaf 00.00 uur niemand meer naar binnen, om 01.00 uur moeten tenten sluiten. Daarnaast mogen er in zalen nog maximaal 50 mensen bijeenkomen. Vooral studenten en andere jongeren zijn aantoonbaar verspreiders van het coronavirus, doordat ze - vaak zonder inachtneming van de coronaregels - bijeenkomen in kroegen.

Laurens Meyer, die vrijwel in elke grote Nederlandse stad een horecagelegenheid uitbaat, schrikt als deze site hem met de nieuwe maatregelen confronteert. ,,Wat een geweldig verhaal weer”, zegt Meyer cynisch. ,,Ze hebben het weer voor elkaar hoor: de horeca heeft het weer gedaan! Het is ongelooflijk. Wat een volslagen, ongenuanceerde onzin is dit weer. Maar ja, het bekt vast lekker voor de politici in Den Haag.”

Een trap na

Het kabinet voerde overleg met de voorzitters van de zes veiligheidsregio’s in de Randstad waar de afgelopen tijd veel nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. Het gaat om Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. In deze regio’s worden de nieuwe maatregelen dan ook van kracht.

Volgens Meyer geeft het kabinet de ‘hardwerkende horeca-ondernemer’ een trap na met deze nieuwe maatregelen. ,,Den Haag weet als geen ander dat juist de horeca alles op alles zet om het aantal besmettingen zo veel mogelijk te beperken. Als ze nou eens met feiten konden aantonen dat het virus zich vooral in kroegen verspreidt. Maar dat kunnen ze niet. Nee, ze sluiten liever om 00.00 uur een horecagelegenheid. Denken ze dat de jeugd dan stopt? Natuurlijk niet, die feesten verder, in misschien wel minder goed geventileerde ruimtes. Het raakt allemaal kant noch wal.”

Machteloos

Meyer, eigenaar van ruim 50 kroegen verspreid over het land, kan het met de ‘beste wil van de wereld’ niet begrijpen. ,,De horeca in Nederland moet kapot, dat lijkt tegenwoordig de achterliggende gedachte in Den Haag. Met virusbestrijding heeft dit niets te maken.” Hij slaat opnieuw een diepe zucht. ,,Het wordt echt steeds gekker hier. Machteloos, zo voelen wij ons.”

Koninklijke Horeca Nederland bevestigt dat er in de horeca een gevoel van machteloosheid heerst. ,,Bij veel ondernemers zakt de moed in de schoenen”, vertelt  algemeen directeur Dirk Beljaarts. ,,En dat begrijpen wij heel goed. Dit gaat gewoon nergens meer over. Je kunt de horeca niet de schuld geven als je zelf je eigen zaakjes niet op orde hebt.”

Beljaarts verwijst daarbij naar de beperkte testcapaciteit en op het gegeven dat het aantal besmettingen in verpleeghuizen ‘een stuk hoger ligt dan in de horeca’. ,,Wij kunnen het allemaal niet meer volgen, maar blijkbaar vindt minister De Jonge het nodig om ons weer aan te pakken. Voor de zoveelste keer plakt hij een negatief stigma op de Nederlandse horeca. Dat is zorgelijk.”

Persconferentie

Vandaag worden meer details over de maatregelen bekendgemaakt. Dan is er aan het begin van de avond weer een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Sommige regio’s komen zelf ook nog met kleine aanvullende maatregelen.

De laatste dagen loopt het aantal besmettingen snel op. In de Tweede Kamer zijn grote zorgen over de stijging. Gisteren werden 1756 besmettingen gemeld en dat komt neer op 10,1 positieve tests op elke 100.000 mensen. Het is de eerste keer dat dit aantal boven de 10 uitkomt. Bij 7 besmettingen op 100.000 mensen gaan alarmbellen af.

In de betreffende regio’s ligt dat getal nog veel hoger: in Amsterdam-Amstelland zit het inmiddels boven de 27, in Rotterdam ruim 19 en in Haaglanden ruim 16. Woordvoerders van meerdere betreffende gemeenten wilden of konden gisterenavond nog niet inhoudelijk reageren. Ze verwijzen naar de persconferentie van vrijdagavond.

Nieuws

Meest gelezen

menu