Woede en onbegrip over extra miljoenen voor de Tirrel Winsum

De Tirrel in Winsum moet in 2022 klaar zijn.

Burgemeester en wethouders van Het Hogeland gaan diep door het stof om multifunctioneel gebouw de Tirrel in Winsum te redden. Het pand kost 10 miljoen meer dan gepland.

,,Het is waardeloos dat de kosten veel hoger uitpakken’’, zegt wethouder Harmannus Blok (CU). ,,Maar 30 procent meer heeft niemand zien aankomen.’’

Blok kreeg in de gemeenteraadsvergadering woensdagavond de wind van voren. Alle fracties vinden dat ze veel te laat zijn geïnformeerd. De Tirrel kost geen 23,4 maar 34 miljoen euro, vooral veroorzaakt door de gestegen bouwkosten.

‘Wat is er fout gegaan?’

,,Wij zijn ons dood geschrokken. Dit is niet uit te leggen aan onze inwoners’’, verzuchtte Jan Willem Nanninga (PvdA). ,,Wat is er fout gegaan?’’, wilde Stefan van Keijzerswaard (VVD) weten. ,,We hebben net de lokale lasten van burgers met 10 procent verhoogd. Straks moeten we weer.’’ ,,Wat als de bouwkosten straks opnieuw oplopen?’’, aldus Roelf Torringa (GemeenteBelangen).

Oude panden

De Tirrel in Winsum is een multifunctioneel gebouw waar onder meer obs Tiggeldobbe, cbs De Piramiden, de kinderopvang, sporthal, Lentis, Cosis en mensen met dementie in komen. Het wordt gebouwd aan De Meeden naast verpleeghuis De Twaalf Hoven. De basisscholen en De Twaalf Hoven zitten nu in verouderde panden.

Wethouder trekt boetekleed aan

Wethouder Blok trok woensdagavond het boetekleed aan. Hij had de raad eerder en vaker bij het proces moeten betrekken. Zo was de grondaankoop in 2018 al veel duurder maar bekostigde hij dit uit de post onvoorzien. De gemeenteraad werd er niet over ingelicht.

,,Wie werkt maakt fouten en van fouten kun je leren’’, aldus Blok. Maar stoppen met de Tirrel is bijna onmogelijk, zegt hij. Het project is al gegund aan een aannemer. ,,In dit stadium kunnen we geen onderdelen terugtrekken. Doen we dat wel dan moeten we helemaal opnieuw beginnen.’’

NAM betaalt versterkingskosten

De fracties blijven verontwaardigd en willen meer informatie over de financiering. Zo moet de NAM de versterkingskosten van het pand voor haar rekening nemen. Maar dit kan 3 miljoen of 1,5 miljoen worden. Ook vinden partijen dat De Hoven meer bij zou moeten dragen.

Of de extra 10 miljoen euro er komen is nog onzeker. PvdA en GroenLinks lijken voor, de VVD is uitgesproken. ,,U heeft een budget en daar moet u het meedoen.’’ De grootste partijen GB en CDA twijfelen maar ‘waarderen’ dat Blok zijn fouten erkent.

De Twaalf Hoven tot op de draad versleten

Bestuurder Jannie Nijlunsing van De Hoven hield voor de raadsvergadering een pleidooi in te stemmen met de extra 10 miljoen. ,,De Twaalf Hoven is tot op de draad versleten’’, zo zei ze. Als er geen nieuwbouw komt, dreigt de dementiezorg uit Winsum te verdwijnen en daarmee honderden banen. ,,Opnieuw of later beginnen is geen optie.’’ In de Tirrel moeten 74 zorgwoningen komen, dagopvang voor 110 ouderen en De Hoven huurt ruimten.

Ontmoetingsplek

Ook beide scholen, obs Tiggeldobbe en cbs De Piramiden, willen dat de bouw doorgaat. Ook zij zitten in oude panden en ze staan vierkant achter het concept van de Tirrel. Dat moet een ontmoetingsplek worden voor ouderen, kinderen, sporters en wijkbewoners.

De gemeenteraad neemt op 7 oktober een definitieve beslissing.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu