In Wedde loopt een wolf rond. Een filmpje van het dier doet snel de ronde. 'Ik hoop dat hij op doorreis is'

Wolf gezien in Wedde.

In Oud-Wedderveen, tussen Wedde en Vriescheloo, werd vrijdagmiddag een wolf gezien. Een filmpje van het dier verspreidt zich snel onder boeren, bewoners en jagers.

Zo doen jagers dat, vertelt Henk Tiesinga, die het filmpje door kreeg ‘vanuit Stadskanaal’. ‘Jan’, die naast hem staat, zou het filmpje gemaakt hebben. ,,Nee hoor!, roept Jan. Ik weet van niks. Dat was Johan Siefkes.”

‘Nederland is te klein voor de wolf’

Siefkes, ook jager, uit Pekela, weet niet waar het filmpje vandaan komt, maar wel dat de wolf in ‘zijn gebied’ loopt. Daar is hij niet zo blij mee. ,,En ik denk de landbouwers om mij heen ook niet. Nederland is te klein voor de wolf. Ik denk en hoop dat deze op doorreis is. Als hij hier gaat wonen zullen boeren daar veel last van hebben. Een wolf gaat voor de gemakkelijke prooi: runderen en schapen. Waarom zou je draven als je liggend kunt eten?”

De wolf is een hartstikke mooi beest, vindt Siefkes. Maar hij past hier niet meer. ,,En je kunt er niks aan doen he? Ze hebben een beschermde status.”

Filmpje snel verspreid

Vijf minuten later belt Siefkes terug. Hij weet wie het filmpje gemaakt heeft.

De bewuste inwoonster van Oud-Wedderveen wil niet met naam en toenaam in de krant. Ze is verbaasd over de snelheid waarmee het filmpje dat ze vanmiddag maakte gedeeld is. ,,Wij hebben het alleen met onze buren gedeeld omdat we veel mensen met schapen in onze buurt hebben.”

Verjaagd door kraaien

De filmster en haar man kwamen vrijdagmiddag met de auto vanuit Vlagtwedde toen ze de wolf ter hoogte van de Wedderweg zagen oversteken. ,,Hij had moeite met de vangrail want die is vrij breed, maar uiteindelijk sprong hij eroverheen, het veld in. We hebben hem een hele tijd kunnen volgen. Tussen de huizen door, het veld op richting Wedderbergen. Op een gegeven moment werd hij verjaagd door kraaien en ging hij richting Bellingwolde. Toen waren we hem kwijt. Hij is net zo grijs als het land dus daar zie je hem al snel niet meer. Het filmpje is van het allereerste moment dat we hem zagen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu