Woltersum hangt vol met posters en plakkaten: 'Hou ons niet aan het lijntje'

‘Hou ons niet aan het lijntje’ en ‘de bewoner centraal’ staat er op posters en plakkaten in het dorp Woltersum. De inwoners willen duidelijkheid over de versterking van hun dorp.

De posters zijn ontworpen door een inwoner van het dorp. De witte vlakken zijn leeg gelaten zodat bewoners zelf een boodschap kunnen schrijven die past bij hun situatie.

De posters zijn ontworpen door een inwoner van het dorp. De witte vlakken zijn leeg gelaten zodat bewoners zelf een boodschap kunnen schrijven die past bij hun situatie. Foto: DVHN

In het dorpshuis zou woensdagavond een bijeenkomst zijn voor dorpsbewoners en de burgemeester. De bijeenkomst werd vanwege de strenge regels rondom corona afgelast. De burgemeester besloot toch langs te komen om de situatie te bekijken. Vanwege zijn bezoek hebben de bewoners de plakkaten en posters opgehangen.

„We vonden het heel fijn dat hij de moeite nam om toch langs te komen”, zegt bewoner Laurens Mengerink. „Maar hij had geen antwoorden voor ons.”

Schuiling kreeg een rondleiding door het dorp en bezocht onder meer het huis van Mengerink dat al tijden in de stutten staat. „Volgens mij was hij behoorlijk onder de indruk. In mijn huis zitten scheuren waar je hand tussen past.”

Bewoners zitten vast in het bureaucratisch moeras

De bewoners hopen de versterkingsoperatie in hun dorp uit het slop te trekken door aandacht te vragen voor het bureaucratische moeras waar ze in terecht zijn gekomen. Ze hebben het gevoel dat ze met instanties als het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) niet verder komen. Ze storen zich met name aan het feit dat ze zo weinig horen over de voortgang van het proces.

„Het gevoel dat ze vastzitten, deel ik met de bewoners. Ik ken Woltersum al langer en het is een prachtig dorp”, zegt burgemeester Koen Schuiling. „Zien en horen waar ze tegenaan lopen werkt extra motiverend om ervoor te zorgen dat ze weer perspectief krijgen.”

Volgens Schuiling hebben organisaties als het IMG, NCG en de gemeente de afgelopen tijd hun huiswerk gedaan en gegevens verzameld. Sommige onderwerpen roepen nog vragen op: bijvoorbeeld welke onderdelen onder versterking vallen en welke onder schade. Maar hij hoopt ze binnenkort het perspectief te kunnen bieden waar ze zo op hopen. „Ik kan nog niet precies zeggen wanneer. In ieder geval op korte termijn. Het heeft al lang genoeg geduurd.”

Een woordvoerder van de NCG laat weten dat een aantal versterkingsadviezen in Woltersum binnen is en dat deze ook zijn besproken met de eigenaren. „Andere versterkingsadviezen verwachten wij tussen nu en anderhalve week. Ook deze zullen dan besproken worden. Onder andere in overleg met de gemeente zal vervolgens gekeken worden welke vervolgstappen genomen worden.”

Open brief

Eerder dit jaar stuurden vier bewoners van Woltersum al een open brief met daarin een dringend beroep op burgemeester Koen Schuiling. De versterking van hun woningen wil maar niet opschieten. ‘We zitten vast in uw bureaucratie, ons leven wordt vermorzeld’, schreven zij. De open brief was een van de redenen voor het bezoek van Schuiling.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu