Woningbrand Groningen was schreeuw om hulp

ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een 46-jarige man uit Groningen wordt geholpen bij het oplossen van ernstige problemen. De man stak in juni vorig jaar zijn dekbed in brand in een woning aan de Warmoestraat in Groningen. Dat was een schreeuw om aandacht.

Als het aan het OM ligt krijgt de man een behandeling in een kliniek die maximaal twee jaar kan gaan duren. Daarnaast werd gevraagd, als stok achter de deur, om twaalf maanden voorwaardelijk celstraf op te leggen. Die hoeft hij alleen uit te zitten als hij opnieuw in de fout gaat.


De verdachte leefde jarenlang op straat. In het pand had hij een kamer, maar was bang opnieuw dakloos te worden omdat de woning zou worden verkocht. Nadat hij had vastgesteld dat medebewoners niet aanwezig waren, stak hij het dekbed in brand. Daarna ging de verdachte naar het café. Niet veel later meldde hij zich bij de politie. De man is al 25 jaar verslaafd aan alcohol en kampt met psychische problemen.


De eigenaar van het pand claimt 94.000 euro aan schade, maar volgens het OM moet die claim worden afgewezen. Advocaat Niek Heindaus kon zich grotendeels vinden in het voorstel van de officier van justitie. De eis betekent dat de man vrijdag al kan worden opgenomen in een kliniek. Hoewel de rechtbank pas over twee weken uitspraak doet, gingen de rechters akkoord met de 'spoedopname'.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu