Woningcorporaties werken samen aan één zoeksysteem voor sociale huurwoningen in provincie Groningen. 'Eén systeem, één website, één inschrijving en dezelfde spelregels'

Elles Dost, bestuurder van Lefier. Foto: DvhN

Als het aan de twaalf Groninger woningcorporaties en hun huurdersorganisaties ligt, staan alle beschikbare sociale huurwoningen vanaf 2024 op één website.

De woningcorporaties – Acantus, De Delthe, Groninger Huis, De Huismeesters, Lefier, Nijestee, Patrimonium, SUW, Wierden en Borgen, Wold en Waard, Woonborg en Woongroep Marenland – sloten vorige week een intentieovereenkomst om dit mogelijk te maken.

‘Eenvoudig voor iedereen die sociale huurwoning zoekt’

Op dit moment zijn er meerdere zoeksystemen in de provincie. En zoek je een woning in een groter gebied, moet je je bij meerdere woningcorporaties inschrijven.

,,Dat moet anders”, zegt Lefier-bestuurder Elles Dost namens de woningcorporaties. ,,We willen het eenvoudig en overzichtelijk maken voor iedereen die een sociale huurwoning zoekt. En daarom gaan we voor één systeem, één website, één inschrijving en dezelfde spelregels.”

Gelijke spelregels

Bijna elke woningcorporatie heeft nu nog haar eigen spelregels voor inschrijfgeld, urgentie en toewijzing. Die spelregels moeten straks voor alle woningzoekenden hetzelfde zijn, vinden de Groninger woningcorporaties.

Ze willen daarom nieuw, gezamenlijk beleid opstellen. Daarvoor weken ze samen met de huurdersorganisaties.

Bestaande samenwerking in Groningen

In de gemeente Groningen werken zes corporaties al samen bij de verhuur van woningen. Op de enkele jaren geleden gelanceerde website www.groningenhuurt.nl zijn de huurwoningen van zeven Groningse woningcorporaties te vinden. Voor het reageren op en het toegewezen krijgen van een woning moeten echter andere systemen worden gebruikt.

Deze nieuwe intentieovereenkomst gaat een stap verder: één platform voor de verdeling van alle sociale huurwoningen in de gehele provincie.

De woningcorporaties en huurdersorganisaties verwachten twee jaar nodig te hebben voor het uitwerken van de plannen.

Nieuws

menu