COA en gemeente Westerwolde mikken op verkoop en sloop van azc in Bellingwolde en nieuwe woningen op die locatie

Als het aan het COA en de gemeente ligt, wordt De Grenshof verkocht en gesloopt Foto: Huisman Media

Als het aan het COA en de gemeente Westerwolde ligt, wordt het azc Grenshof in Bellingwolde verkocht aan een projectontwikkelaar.

Die zou de verouderde gebouwen vervolgens moeten slopen en er enkele nieuwe woningen bouwen. ,,Zo’n ontwikkelaar hebben we nog niet gevonden maar dit is het plan dat we samen met de gemeente gaan uitwerken’’, zegt COA-woordvoerster Jacqueline Engbers.

Het COA is eigenaar van De Grenshof die decennia geleden werd gebouwd als een pand voor beschermd wonen maar vervolgens vele jaren dienst deed als opvanglocatie voor meer dan 300 asielzoekers.

Asielcentrum in Ter Apel

In 2017 kwam De Grenshof leeg te staan. Vorig jaar verzocht het COA Westerwolde het weer in gebruik te mogen nemen vanwege de grote behoefte aan opvangplekken maar de gemeentebestuurders zeiden nee. Ze wezen erop dat Westerwolde met het asielcentrum in Ter Apel al een grote bijdrage levert aan de opvang van vluchtelingen.

Het COA legt zich bij dat standpunt neer. Ook omdat er in de provincie Groningen volgens Engbers inmiddels voldoende opvangplekken zijn, door de heropening van het azc in Musselkanaal. ,,We willen daarom De Grenshof nu verkopen en bekijken met de gemeente hoe dat het beste kan en hoe het terrein daarna het beste ingevuld kan worden.’’

Waarbij nu dus de blik vooral is gericht op verkoop, sloop en de bouw van nieuwe woningen. ,,Waarbij zo’n herontwikkeling dan wel moet passen bij het karakter van het dorp Bellingwolde en er iets aan toe moet voegen’’, zegt gemeentelijk woordvoerster Doris Kerkhoff. ,,Met het oog daarop maken we een stedebouwkundig plan. Dat is nodig om de bouw van woningen op die plek mogelijk te maken.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu