Woon-werk-verkeer kan sneller op de fiets

FOTO ARCHIEF DVHN

De stad Groningen investeert samen met enkele partners de komende jaren 85 miljoen euro in een betere infrastructuur voor fietsers.

Een eerste stap was maandag de officiële opening van twee stalen fietsbunkers waar tientallen forensen die P+R Hoogkerk gebruiken een rijwiel veilig kunnen stallen om te gebruiken voor de vervolgrit naar hun werk in de stad Groningen. D66-wethouder Paul de Rook (Verkeer en Vervoer) verrichtte de opening.

Een half uur later sprak hij bij de aftrap van het project Rij2op5, dat beoogt meer werknemers tenminste twee van de vijf werkdagen in plaats van in de auto op een rijwiel te krijgen. Belangrijk argument is de gezondheid van het personeel, maar op de achtergrond speelt de bereikbaarheid van de stad Groningen minstens zo’n grote rol. Zeker als binnen afzienbare tijd de jaren lang durende ombouw van de Zuidelijke Ringweg van start gaat.

Tijdperk leaseauto’s voorbij

De wethouder benadrukte dat het denken over de mobiliteit een fundamentele wijziging moet ondergaan. ,,De tijd dat werkgevers en werknemers het normaal vinden dat de lease-auto op de parkeerplaats van het bedrijf staat is voorbij. Werkgevers kunnen een belangrijke rol spelen bij het stimuleren van het fietsgebruik van hun personeel.’’

Het project Rij2op5 heeft een landelijke aanpak, maar vult de stimulering om te fietsen regionaal in. Een aantal grote werkgevers in de stad als Rijksuniversiteit, Menzis, Ikea, Anker Verzekeringsgroep, Rijksdienst Wegverkeer en NDC Mediagroep regelen elektrische fietsen die de werknemers die gewend zijn met de auto te reizen kunnen gebruiken. De hoop is dat deze stimulering om te fietsen de auto uitbant.

De campagne om werknemers uit de auto en op de fiets te krijgen gaat een jaar duren en beoogt in de regio Groningen honderden deelnemers enthousiast te maken en uit de auto te krijgen.

Nieuws

menu