Woonlasten dalen in grote gemeenten

De woonlasten in grote gemeenten dalen dit jaar.

Huurders betalen 1 procent minder dan in 2016 en voor woningeigenaren gaat het om een daling van 0,2 procent.

Dat maakt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen dinsdag bekend.

In de 38 onderzochte gemeenten woont 40 procent van de Nederlandse bevolking. De grootste daling van de woonlasten voor huiseigenaren, zoals ozb, afvalstoffen- en rioolheffing, is in Amsterdam met 3,7 procent (27 euro).

In het onderzoek zijn de lasten van Groningen, Assen en Emmen onderzocht. De woonlasten voor huurders in Groningen daalden met 2,5 procent. De woonlasten voor eigenaren ging met 0,1 procent omlaag. In Assen daalden de lasten meer. Eigenaren betalen daar 1,7 procent minder en huurders zelfs 3,9 procent. In Emmen stijgen de woonlasten voor eigenaren licht, met 0,3 procent. Huurders betaalden iets minder, 0,3 procent..

In Deventer is de sterkste stijging van de lasten, met 4,5 procent (35 euro). De woonlasten voor huishoudens met een eigen woning zijn het laagst in Den Haag (549 euro) en het hoogst in Delft (845 euro).

Huurders zijn in Nijmegen het goedkoopst af. Zij betalen gemiddeld 58 euro aan woonlasten. In Zaanstad zijn ze met 562 euro het duurst uit.

De volledige rapportage is hier te lezen .

(ANP)

Nieuws

Meest gelezen

menu