Woonstichting Groninger Huis eist panelen zonnepark SunBrouck in Zuidbroek op

Het coöperatieve zonnepark Vierverlaten van Grunneger Power. Foto: DvhN

Woonstichting Groninger Huis spant een rechtszaak aan tegen de Inspectie Leefomgeving en Transport. Inzet: deelname aan zonnepark SunBrouck in Zuidbroek.

Groninger Huis wil 240 panelen toevoegen aan het coöperatieve postcoderoospark op de voormalige crossbaan, maar mag dat niet van de inspectie.

Zo lang de toestemming ontbreekt blijven de huurders in twaalf woningcomplexen in het dorp verstoken van goedkope groene stroom. Die was bedoeld voor de gemeenschappelijke ruimtes. Ook de besparing van ruim 100.000 euro in vijftien jaar, die de woonstichting in verduurzaming wilde steken, blijft uit.

Ministerie: Zonnepanelen liggen te ver af van huurwoningen Groninger Huis

,,De inspectie vindt dat de huizen te ver van de zonnepanelen af liggen, terwijl de Autoriteit Woningcorporaties het begrip ‘in de nabijheid’ niet precies heeft gedefinieerd’’, zegt directeur Hilde van Ree. ,,De dichtstbijzijnde huizen staan 1 kilometer verderop. Als dat te ver weg is, kunnen huurders in meer lintdorpen deelname aan zonneparken op hun buik schrijven.’’

Ze wil, net als de gemeente, ook graag meedoen aan het coöperatieve zonnepark om de initiatiefnemers een hart onder de riem te steken. ,,Zij zijn goed bezig. Dat waarderen zeker in krimpgebieden zeer.’’ Dat het ondanks een zorgvuldige aanvraag toch mis ging, verbaasde Van Ree.

Kamerlid: Laat kabinet beloftes waarmaken

,,Een zonnepark past in het kabinetsbeleid. We snappen niet het ene ministerie meewerkt, en een inspecteur tegelijkertijd alles wat te maken heeft met leefbaarheid en energietransitie uitlegt als iets wat niet mag. Dat stellen we met de rechtszaak aan de kaak.’’ Het is nog niet bekend wanneer de zitting is.

Tweede Kamerleden Henk Nijboer en William Moorlag (beiden PvdA) hebben de minister vragen gesteld over de kwestie. Volgens Nijboer lopen ‘mooie lokale en regionale initiatieven’ vaker op tegen juridische en fiscale belemmeringen. ,,Het is bij gecombineerde projecten met bijvoorbeeld huurders en kopers vaak één grote, dikke ellende. Het moet huurders niet onmogelijk worden gemaakt mee te doen. Het kabinet noemt zichzelf het duurzaamste ooit. Laat de minister de daad bij het woord voegen.’’

Gemeente wil ook meedoen

Zonnepanelenpark SunBrouck, op het oude crossbaanterrein aan de Industrieweg in Zuidbroek, is een iniatief van de Coöperatieve Vereniging Duurzaam Menterwolde. Het eerste deel van het park is in juli officieel geopend. De gemeenteraad van Midden Groningen beslist volgende week over investeringen in het park. De gemeente wil net als Groninger Huis meedoen met 240 panelen.

Volgens Steven Volkers van de lokale energiecoöperatie Grunneger Power zijn investeringen in postcoderoosparken, waarbij de energie binnen het postcodegebied wordt gebruikt, altijd interessant voor corporaties. ,,Maar er zijn ook corporaties die voor zonnepanelen op hun woningen kiezen zodat er een duurzamer energielabel op het huis komt.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu